Oktoberfest se je vrnil v bavarsko prestolnico

Svet 17. Sep 202214:36 0 komentarjev
Oktoberfest
REUTERS/Michaela Rehle

V bavarsko prestolnico se je po dveh letih vrnil sloviti festival piva Oktoberfest, ki so ga zaradi pandemije lani in predlani odpovedali. Prvi sodček piva je danes točno opoldne slovesno odprl münchenski župan Dieter Reiter. Bavarske oblasti se ne bojijo porasta okužb s koronavirusom, so pa previdnejši v Berlinu.

“Število okužb se bo verjetno povečalo, to kažejo izkušnje s preteklih festivalov,” je priznal bavarski premier Markus Söder v pogovoru za časnik Münchner Merkur, a dodal, da “na srečo v bolnišnicah ne beležimo nesorazmernih delovnih obremenitev”.

Nekoliko previdnejši je bil po poročanju nemške tiskovne agencije dpa nemški zdravstveni minister Karl Lauterbach, ki je vse udeležence Oktoberfesta pozval, naj se pred vstopom v šotore testirajo. Meni sicer, da je prav in razumljivo, da festival letos znova poteka, saj so ljudje pokazali “pripravljenost na cepljenje, razumevanje ukrepov in previdnost”.

Kljub pandemiji covida-19, inflaciji, vojni v Ukrajini in energetski krizi tudi letos v Münchnu pričakujejo številne obiskovalce. Gostinci, ki na Oktoberfestu ponujajo hrano in pijačo, so že pred prireditvijo prejeli številne rezervacije, množice obiskovalcev pa so danes že več ur pred odprtjem čakale pred šotori.

Za pivo je sicer letos treba odšteti več kot na prejšnjem Oktoberfestu. Litrski vrček stane med 12,60 in 13,80 evra, kar pomeni, da se je od leta 2019 v povprečju podražil za 15,77 odstotka.

Oktoberfest Oktoberfest
REUTERS/Michaela Rehle
Oktoberfest Oktoberfest
REUTERS/Michaela Rehle
Oktoberfest Oktoberfest
REUTERS/Michaela Rehle
Oktoberfest Oktoberfest
REUTERS/Michaela Rehle
Oktoberfest Oktoberfest
REUTERS/Michaela Rehle
Oktoberfest Oktoberfest
REUTERS/Andreas Gebert

Čeprav pandemije covida-19 tudi v Nemčiji še ni konec, na tokratnem Oktoberfestu niso predvideni posebni protikoronski ukrepi.

Za varnost na prizorišču festivala bo do 3. oktobra skrbelo okoli 600 policistov. Obiskovalci morajo pri vstopu skozi varnostni pregled, tako kot pred leti pa ne smejo imeti s seboj večjih torb ali nahrbtnikov.

Festival piva v Münchnu sicer poteka vsako leto od konca septembra do začetka oktobra. Prireditev, ki velja za enega od simbolov Nemčije, izvira iz zabave ob poroki bavarskega kralja Ludvika I. 12. oktobra 1810. Kasneje so jo premaknili na zgodnejši čas, ko je vreme v bavarski prestolnici običajno lepše, ime pa je ostalo.

Oktoberfest ena najbolj priljubljenih prireditev v Nemčiji in eden največjih festivalov na svetu. Predstavlja pa tudi pomemben del bavarske kulture. Običajno ga obišče okoli šest milijonov ljudi, lokalno gospodarstvo pa z njim letno zasluži okoli 1,2 milijarde evrov.

Leta 2020 so Oktoberfest odpovedali prvič po več kot 70 letih, lani pa že drugič zapored. Doslej je bil več kot enkrat odpovedan le v času obeh svetovnih vojn, v letih 1946 in 1948 pa so ga pripravili v manjši izvedbi. V kar 211-letni zgodovini je bil sicer odpovedan skupno 26-krat, med drugim že tudi zaradi epidemije, in sicer epidemije kolere v letih 1854 in 1873.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!