Olimpijske igre v Parizu: delavcem obljubljajo bonuse, če se odpovejo dopustu

Svet 16. Nov 202313:04 0 komentarjev
Eifflov stolp
PROFIMEDIA

Naslednje poletne olimpijske igre leta 2024 bodo potekale v Parizu. Francosko glavno mesto, ki se želi predstaviti kot praznična, čista in brezhibna prestolnica, se skuša izogniti morebitnim težavam, ki bi to preprečile. Vlada delavcem v ključnih sektorjih, kot so policija, zdravstvo in promet, že obljublja bonuse, če se bode odpovedali dopustu v času olimpijskih iger. Začenjajo se pogajanja francoskih oblasti s predstavniki sektorjev.

Francoske oblasti so začele pogajanja s sindikati različnih poklicev, da bi preprečile morebitne stavke delavcev, ki bi bile ravno v času poletnih olimpijskih iger, je v sredo poročala francoska tiskovna agencija AFP. Olimpijske igre v Parizu bodo od 26. julija do 11. avgusta 2024.

Francoske oblasti so k pogajanjem povabile predstavnike policistov, medicinskih sester, strojevodij in sprevodnikov vlakov podzemne železnice.

Francoske oblasti želijo nepričakovane težave in zaplete, ki bi ogrozile nemoteno izvedbo OI v Parizu, zmanjšati na najmanjšo možno mero. Francoska vlada in organizatorji iger želijo zagotoviti, da bo delovna sila poleti 2024 na delovnih mestih in da delavcev ne bo premamila stavka, ki bi zmotila olimpijske igre v Parizu.

“Pogajanja že potekajo, ta so se začela v več sektorjih, vlada ponuja bonuse,” poroča AFP.

Vladni bonusi za tiste, ki se bodo odpovedali dopustu

Zaposlenim v pariških javnih bolnišnicah, ki se bodo v času OI odpovedali dopustu, bodo podelili posebne dodatke k plači v višini 1200 evrov bruto za medicinsko sestro do 2500 evrov bruto za zdravnika. V bolnišnicah se namreč v poletnem času ponavadi soočajo z velikimi stiskami zaradi dopustov in pomanjkanja delovne sile.

Vladna stran je k pogajanjem povabila tudi policiste. Notranji minister Gerald Darmanin je policijski strani hkrati s pravili za organizacijo dopusta in delovno ureditev med olimpijskimi igrami ponudil “nagrade”, s katerimi bi ovrednotili izjemni trud zaposlenih.

Toda v sindikalni konfederaciji niso zadovoljni, češ da od policije zahtevajo dodaten posluh in prizadevanje za olimpijske in paralimpijske igre brez kakršnih koli resnih nadomestil in jasnih odgovorov na podane zahteve.

Se bo javni promet do OI izvlekel iz škripcev?

Drug ključen sektor je javni promet na območju Ile-de-France, osrednje francoske regije, katere glavno administrativno mesto in hkrati glavno mesto države je Pariz. Treba bo zagotoviti dovolj strojevodij in voznikov metroja, vlakov in avtobusov, saj je promet v prestolnici že nekaj časa v velikih težavah.

Začela so se dvostranska srečanja s sindikati zaposlenih v javnem potniškem prometu RATP in pariške prometne uprave, ki jo vodi nekdanji premier Jean Castex. Na mizi je dodatek v višini 15 evrov na dan, pogajanja pa bodo potekala po sektorjih javni promet in vzdrževanje.

V civilnem letalstvu je sindikat zračnih kontrolorjev SNCTA septembra z generalnim direktoratom za civilno letalstvo sprejel načelo “olimpijskega premirja”. Tega pa pogojuje z “zvišanjem nadomestil” in novo razpravo o plačah po olimpijskih igrah.

V Parizu, mestu gostitelju olimpijskih iger, se želijo predstaviti kot praznična, čista in brezhibna prestolnica. V glavnem mestu Francije so začeli pripravljati storitve za čas OI, želijo vzpostaviti mehanizme, s katerim bodo tamkajšnjim zaposlenim omogočili več dni plačanega dopusta namesto, da bi ti dopust koristili prav v času iger.

Yvan Ricordeau iz francoske konfederacije sindikatov CFDT ob tem izpostavlja tudi vprašanje odškodnin za podjetja, katerih dejavnost bo zaradi olimpijskih iger motena, ker bodo ustavljena dela na gradbiščih ali v podjetjih. Zato se zavzema, da bi država zaposlenim krila nadomestilo za morebiten izpad dohodka.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!