Onesnaženje zraka nad Italijo: oblak prašnih delcev se vidi iz vesolja

Svet 03. Okt 202319:37 1 komentar
Posnetek onesnaženega zraka nad Italijo
Foto: Nahel Belgherze/X

Kakovost zraka je v zadnjih dneh na severu Italije izjemno slaba. Ob toplem vremenu in visokem zračnem tlaku se zračne mase ne mešajo toliko, posledično pa so koncentracije prašnih delcev vse višje. Nekaj onesnaženega zraka iznad Padske nižine priteče tudi k nam, pojasnjujejo meteorologi. Na italijanskem severu tudi sicer v zadnjem obdobju opažajo slabšanje kakovosti zraka, kar gre pripisat intenzivnemu kmetijstvu, industriji in prometu.

Sever Italije v zadnjih dneh pesti vse slabša kakovost zraka, ki je močno onesnažen s prašnimi delci PM2,5. Razlog za onesnaženje, ki so ga posneli tudi iz vesolja, je nenavadno toplo oktobrsko vreme z visokim zračnim tlakom.

Kot piše italijanski meteorološki portal Meteoweb, je toplo in sončno vreme v ta del Italije prinesel visok zračni tlak iznad severa Afrike. Zrak se zato v spodnjih plasteh ozračje ne meša, posledično pa se začnejo kopičiti vedno večje količine prašnih delcev in drugih škodljivih izpustov. Težave z onesnaženim zrakom so sever Italije spremljale že v septembru, meteorologi pa ob napovedanem nadaljevanju toplega in jasnega vremena, z izjemo nekaj deževnih dni, pričakujejo nadaljevanj problema.

Da onesnaženje v Padski nižini ni omejeno le na Italijo, pa je na družbenem omrežju X opozoril vremenoslovec z Agencije RS za okolje Blaž Šter. Kot je povedal, nekaj onesnaženega zraka iznad severne Italije pride tudi v Slovenijo.

Na italijanskem severu tudi sicer v zadnjem obdobju opažajo slabšanje kakovosti zraka, ki je vse bolj onesnažen predvsem z delci PM2,5. Kot piše Rai News, je bila povprečna koncentracija teh delcev letos v vsaj 58 italijanskih provincah višja od mejne vrednosti 10 mikrogramov na kubični meter. Najslabše rezultate so zabeležili v Cremoni, Monzi, Milanu in Mantovi, kjer so mejne vrednosti prekoračili za dvakrat.

Močno onesnažena s PM2,5 ni le Lombardija, ampak tudi preostanek Padske nižine. Tretjina prebivalstva v “žitnici Italije” diha zrak, ki je varno koncentracijo prašnih delcev PM2,5 v zraku prekoračil za štirikrat, piše Guardian. Svetovna zdravstvena organizacija kot varno predpisuje letno koncentracijo do 12 mikrogramov delcev na kubični meter zraka v povprečju treh let.

Žito v padski nižini
Foto: Denis Sadiković/N1

Ker jo obdajajo Alpe in Apenini, vetra pa tam ni prav dosti, je Padska nižina že sama po sebi bolj ranljiva za onesnaženje zraka. Ker pa je to gospodarsko pomemben predel države, ki po nekaterih ocenah poskrbi za med 40 in 50 odstotkov italijanskega BDP, se na zrak hitro pozabi. Kombinacija intenzivne industrije na obrobju Milana in Turina, gostega prometa in intenzivnega kmetijstva kakovost hitro poslabša.

Onesnažen zrak s prašnimi delci je za zdravje zelo škodljiv. Zdravniki opozarjajo na različne vrste raka, bolezni dihal, težave s plodnostjo ter bolezni srca in ožilja. Po podatkih Evropske okoljske agencije bila slaba kakovost zraka v Italiji leta 2020 povezana s 50.303 prezgodnjimi smrtmi. Največ so jih našteli v Milanu, izstopalo pa je tudi mesto Cremona z okolico, kjer je bilo med 150 in 200 smrti na 100.000 prebivalcev povezanih s preseženimi vrednostmi prašnih delcev PM2,5.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje