Opustošenje na Hrvaškem: v Poreču oseba pogrešana, v Novigradu pet poškodovanih

Svet 21. Jul 202319:14 0 komentarjev
Dragica Repenšak/NEURJE.SI

Močno neurje z vetrom, ki je ruval drevesa, je prešlo hrvaško Istro. V kampu v Novigradu je bilo najmanj pet poškodovanih, v Poreču pogrešajo eno osebo. Nevihta je dosegla tudi Zagreb, kjer so zaradi močnega naliva prekinili sejo v saboru.

Tudi naše južne sosede te dni pestijo vremenske nevšečnosti. Precej težav je bilo v Istri in na Kvarnerju, kjer se je okoli 16. ure razbesnelo močno neurje.

Hudo je bilo tudi v Novigradu, kjer je po poročanju Jutarnjega lista v pičlih 15 minutah močan veter podrl približno 200 dreves. Uničen je kamp Sirena, poškodovan je tudi kamp Laguna, poškodovanih je veliko avtomobilov in prikolic, številna drevesa v mestu so podrta.

V avtokampu Sirena je bila poškodovana ena oseba, je sporočila civilna zaščita. Še pet ljudi je po prihodu reševalcev prejelo oskrbo zaradi odrgnin in podobnih lažjih poškodb. V teku je tudi iskalna akcija za pogrešano osebo z jadrnice pri Poreču.

Bralec
Uničenje v kampu Sirena Uničenje v kampu Sirena
Bralec
Uničenje v kampu Sirena Uničenje v kampu Sirena
Bralec

Silovit veter je pustošil tudi po Savudriji, na Reki je močan veter podrl žerjav v tamkajšnjem pristanišču.

Zaradi vdora vode evakuirali sabor

Močni nalivi so bili tudi v Zagrebu. Zaradi vdora vode pa so začasno morali prekiniti tudi sejo sabora v prestolnici, poročajo hrvaški mediji. “Zaprite okno, voda je vdrla,” je med sejo parlamenta dejal predsedujoči Gordan Jandroković in ob tem napovedal desetminutni premor.

Voda je medtem vdrla tudi skozi glavna vrata sabora, ki so jih nato zaprli in zaščitili z brisačami.

Številne ceste v Zagrebu so neprevozne zaradi podrtih dreves. Marsikje v državi močan veter in obilne padavine spremlja tudi toča.

Kratkotrajne nevihte, med katerimi so zabeležili padec temperature z 31 na 19 stopinj Celzija, so med drugim prizadele tudi Umag, Pulj in Poreč ter Pazin, kjer je podrto drevo uničilo parkirano reševalno vozilo.

Do večera so neurja dosegla tudi sever Bosne in Hercegovine ter Vojvodino v Srbiji, kjer je močan veter marsikje poškodoval gospodarske in stanovanjske objekte ter uničil kmetijske površine. Nevihta, ki je že prečkala Novi Sad, bo v kratkem predvidoma dosegla tudi Beograd, kjer so preventivno že zaprli tamkajšnje letališče.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!