Orban kritiziral Zelenskega in ga označil za nasprotnika

Svet 04. Apr 202210:21 > 11:34 5 komentarjev
Viktor Orban
Leonhard Foeger/REUTERS

Madžarski premier Viktor Orban je v svojem povolilnem nagovoru kritiziral bruseljske birokrate in ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega ter jih označil za nasprotnike.

Stranka Fidesz madžarskega predsednika vlade Viktorja Orbana je na nedeljskih parlamentarnih volitvah dosegla četrto zaporedno zmago. Osvojila je 53 odstotkov glasov, združena opozicija, ki jo vodi Peter Marki-Zay, pa je doživela hud udarec in osvojila le 35 odstotkov glasov.

Orban, ki Madžarsko vodi že od leta 2010, je privržence nagovoril pozno zvečer v središču Budimpešte, v govoru pa ni okleval s kritikami, ki so bile uperjene proti EU in ukrajinskemu predsedniku Volodimirju Zelenskemu.

“Te zmage se bomo spominjali do konca življenja, saj smo se morali boriti proti veliko nasprotnikom,” je dejal in navedel številne politične sovražnike – madžarsko levico, birokrate v Bruslju, mednarodne medije in tudi ukrajinskega predsednika Zelenskega. “Še nikoli nismo imeli toliko nasprotnikov hkrati,” je dodal po poročanju CNN.

Madžarska je v preteklosti dejala, da ne bo dovolila prevoza orožja, namenjenega v Ukrajino, čez svoje ozemlje. Kot je pojasnila, se želi izogniti tej vojni, pomoč Ukrajini pa bi bila “v nasprotju z madžarskimi interesi”. Madžarska, ki meji na Ukrajino, je od začetka vojne v sosednji državi sprejela pol milijona beguncev. Orban vztraja, da s tem, ko pomaga ljudem in zavrača dobavo orožja Ukrajini, Madžarsko ohranja zunaj vojne.

Orban ni želel obrniti hrbta tesnemu zavezniku

Zaradi teh stališč je bil Orban v preteklosti tarča kritik ukrajinskega predsednika. Konec marca je Zelenski v nagovoru voditeljem članic EU močno kritiziral Orbana in od njega zahteval, da se jasno opredeli, na kateri strani v konfliktu med Rusijo in Ukrajino je Madžarska. Zelenski je državo pozval, naj neha oklevati pri sankcijah in dopusti prevoz orožja čez svoje ozemlje.

Orban in ruski predsednik Vladimir Putin sta namreč tesna zaveznika, Orban je še na začetku februarja odpotoval v Moskvo na pogovore s Putinom. Njegova pot je bila nekakšna mirovna misija, hkrati pa je v rusko prestolnico odpotoval, da bi Madžarski zagotovil še več ruskega plina.

Volodimir Zelenski
Urad ukrajinskega predsednika/REUTERS

Orban je takrat poziv Zelenskega zavrnil in dejal, da bodo še naprej sprejemali begunce, ne bodo pa dovolili prevoza orožja čez svoje ozemlje. Hkrati se je tudi posmehoval Zelenskemu, ker je ta “igralec”, sam pa je pravnik. “Jaz sem jurist in živim z znanjem, ki sem ga pridobil v svetu prava. Če pa si igralec, deluješ v skladu z znanjem, pridobljenim kot igralec,” je takrat po poročanju STA dejal madžarski premier. Neodvisni madžarski mediji so Orbana za tem spomnili, da je tudi Zelenski leta 200 diplomiral iz prava.

Kot smo že pisali, je začetek ruske invazije v Ukrajini Orbanovo vlado spravil v neugoden položaj. Zveza Nato in Evropska unija, katerih članica je Madžarska, sta jasno obsodili rusko agresijo, Orban pa je bil v prvih dneh vojne veliko bolj zadržan. Državni in provladni madžarski mediji kar naenkrat niso vedeli, kako naj po novem poročajo o Rusiji in Putinu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje