Orban v bran Beogradu: “Ne provocirajte Srbov”

Svet 06. Okt 202313:54 4 komentarji
Viktor Orban
Viktor Orban (Foto: Juan Medina/REUTERS)

Predsednik madžarske vlade Viktor Orban je potrdil, kar se je omenjalo že nekaj dni – Budimpešta je izrazito nenaklonjena sankcijam zoper Srbijo.

Madžarski premier Viktor Orban je na zasedanju v Granadi, kjer so se zbrali evropski voditelji, komentiral možnost uvajanja sankcij proti Srbiji. Po njegovih besedah bi bil ta ukrep “smešen in nemogoč”.

Vprašanje, ali je na mestu, da Evropska unija proti Srbiji uvede sankcije, je sprožil napad v Banjski na severu Kosova, ki ga je izvedla skupina oboroženih Srbov. Beograd zanika vpletenost v napad, Kosovo pa vztraja, da mora Zahod sankcionirati Srbijo. Kosovska predsednica Vjosa Osmani je včeraj v Španiji celo dejala, da so sankcije pogoj za nadaljnje pogovore s srbsko stranjo.

“Zadnji dve leti Srbe redno provocirajo in razumeti moramo, da se morajo na Kosovu obnašati drugače. Ne provocirajte Srbov,” je, kot navaja N1 Beograd, v Španiji povedal Orban. Po njegovih besedah “provokacije vodijo do odgovora, to pa k nestabilnosti”, prav tako pa je povedal, da “brez Srbije stabilnosti na Balkanu ni”. Zavzel se je za pomoč Srbiji pri stabilizaciji regije.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić, ki je enako kot Vjosa Osmani odpotoval Granado, je sicer sporočil, da se s predstavniki Kosova ni pogovarjal in da se Srbija nikdar ni zavzemala za sankcije proti Kosovu.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić v Španiji (Foto: Juan Medina/REUTERS)

Evropska komisija ima do uvedbe sankcij zoper Beograd jasno stališče. “Evropska unija je pripravljena preučiti ukrepe zoper Srbijo, če se države članice odločijo, da imajo dovolj informacij, dovolj dejstev,” je v ponedeljek po navedbah tujih medijev povedal tiskovni predstavnik visokega zunanjepolitičnega predstavnika Unije Peter Stano. Po njegovih besedah se torej najprej čaka na rezultate preiskave, ki da bo “razjasnila okoliščine terorističnega napada”.

Več v prispevku Po oboroženem napadu na Kosovu: na mizi tudi sankcije, kaj pravi Slovenija?

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje