Orbana lahko zelo skrbi: Madžarska na poti v recesijo

Svet 21. Maj 202309:25 8 komentarjev
Viktor Orban
Marton Monus/REUTERS

Madžarska je v prvem četrtletju zabeležila prvo krčenje BDP po letu 2021. Kljub slabim obetom v Budimpešti ostajajo optimistični.

Madžarska je minulo četrtletje sklenila s prvim krčenjem BDP po drugem četrtletju 2021. Njeno gospodarstvo se je med januarjem in koncem marca po ta teden objavljenih sezonsko neprilagojenih podatkih na letni ravni skrčilo za 0,9 odstotka, v predhodnem trimesečju pa je poraslo za 0,4 odstotka.

Sezonsko prilagojeni podatki medtem kažejo, da se je obseg madžarskega bruto domačega proizvoda (BDP) v prvem četrtletju medletno zmanjšal celo za 1,1 odstotka, potem ko se je v zadnjem četrtletju lani povečal za 0,8 odstotka, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Madžarski statistiki ocenjujejo, da je do krčenja BDP prišlo predvsem zaradi slabega položaja v predelovalnih dejavnostih.

Budimpešta: pričakovana rast in izogib recesiji

Na ravni trimesečja so imeli Madžari v prvem četrtletju po sezonsko prilagojenih podatkih 0,2-odstoten padec BDP, v zadnjem četrtletju lani pa 0,6-odstotnega. A v naslednjih mesecih v Budimpešti vnovič pričakujejo gospodarsko rast, tako da naj bi se v celotnem letošnjem letu izognili recesiji, je povzela madžarska tiskovna agencija MTI.

Madžarska je leto 2021 sklenila s 7,2-odstotno rastjo BDP, leto 2022 pa se je njena gospodarska aktivnost okrepila za 4,3 odstotka.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje