Orkan Fiona v Kanadi povzročil ogromno škodo, umrli dve osebi

Svet 26. Sep 202210:26 0 komentarjev
Orkan Fiona v Kanadi
John Morris/REUTERS

Vzhod Kanade, ki ga je v soboto zajel orkan Fiona, je utrpel ogromno škodo, so v nedeljo sporočile kanadske oblasti in potrdile, da je vremenska ujma terjala dve smrtni žrtvi. Medtem je proti Karibom, kjer je Fiona divjala na začetku minulega tedna, in Floridi na poti tropska nevihta Ian, ki se vse bolj krepi in bo predvidoma danes postala orkan.

Zaradi močnega vetra in obilnega deževja je bila v soboto na vzhodu Kanade začasno prekinjena dobava električne energije v več kot 500.000 gospodinjstvih. Kanadske oblasti so potrdile dve smrtni žrtvi.

“Uničenje je ogromno,” je novinarjem povedal premier Nove Škotske Tim Houston in dodal, da je obseg neurja neverjeten. Na pomoč pri sanaciji prizadetega območja so oblasti poslale tudi vojsko.

Ob prihodu orkana v Kanado je veter dosegal hitrost 130 kilometrov na uro in povzročil močan dež ter valove, visoke tudi do 12 metrov. V nedeljo je nato kanadska državna agencija za okolje sporočila, da so vsa varnostna opozorila preklicana, saj je orkan pojenjal.

Pred tem je Fiona terjala sedem življenj, ko je v začetku prejšnjega tedna pustošila po Karibih. Ti se skupaj s Florido trenutno pripravljajo na tropsko nevihto Ian, ki bo po napovedih ameriškega nacionalnega centra za orkane (NHC) danes postala orkan in se do torka še okrepila.

Središče neurja naj bi bilo danes še nad Kajmanskimi otoki oziroma v njihovi bližini, v torek zvečer pa naj bi se prestavil nad zahodno Kubo.

Guverner Floride Ron DeSantis je v soboto sporočil, da je razglasil izredne razmere po vsej državi in Floridčane na Twitterju opozoril, da morajo “sprejeti previdnostne ukrepe”.

Oblasti v več floridskih občinah so prebivalcem začele brezplačno razdeljevati vreče s peskom. “Za priprave ni nikoli prezgodaj,” je na Twitterju zapisala županja Tampe Jane Castor.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!