Orkan opustošil priljubljeno mehiško letovišče, ki je zdaj odrezano od sveta

Svet 26. Okt 202311:17 0 komentarjev

Orkan Otis je v sredo opustošil priljubljeno mehiško letoviško mesto Acapulco ob obali Tihega oceana. Po prvih podatkih ni zahteval smrtnih žrtev, je pa po besedah mehiškega predsednika Andresa Manuela Lopeza Obradorja povzročil ogromno gmotno škodo. V mesto, ki je brez oskrbe z elektriko in odrezano od sveta, so že napotili pomoč.

Orkan pete kategorije, najvišje po Saffir-Simpsonovi lestvici, je jugozahodno obalo Mehike v bližini Acapulca dosegel v sredo zjutraj po krajevnem času z vetrom skoraj 270 kilometrov na uro in sunki do 330 kilometrov na uro. Ko se je pomikal proti notranjosti Mehike, je oslabel v tropsko nevihto.

V Acapulcu z okoli 780.000 prebivalci je orkan povzročil razdejanje. Mesto je zaradi poškodovanih cest odrezano od sveta, prekinjene so telefonske in internetne povezave. Sprva je ostalo brez elektrike več kot pol milijona ljudi, a so 40 odstotkom med njimi že uspeli ponovno vzpostaviti oskrbo z električno energijo.

Na videoposnetkih, ki so jih na družbenih omrežjih objavili prebivalci, je videti močno poškodovane stavbe, večinoma hotele, ob obalni avtocesti ob Tihem oceanu. Na številnih so razbita okenska stekla. Na ulicah so ruševine in podrta drevesa. Med drugim je orkan močno poškodoval eno od nakupovalnih središč v Acapulcu.

Otis
Opustošenje po orkanu Otis (Foto: Henry Romero/REUTERS)

Natančen obseg škode še ni znan, a po besedah mehiškega predsednika je škoda ogromna. Predsednik Lopez Obrador je skupaj z vojsko, ki bo mestu pomagala s težko mehanizacijo, na poti na prizadeta območja, tam pa so že nekateri mehiški ministri.

Oblasti so sporočile, da se je na pot odpravil tudi konvoj s humanitarno pomočjo, ki skuša po kopnem doseči Acapulco, saj je tamkajšnje letališče zaprto. “Nujno je poskrbeti za prizadeto prebivalstvo. Še vedno nimamo ocene škode, ker ni komunikacije,” je dejala nacionalna koordinatorka civilne zaščite Laura Velazquez. Po njenih besedah je orkan veliko škode povzročil tudi mornarici in vojski.

Orkan je poškodoval tudi sistem zgodnjega opozarjanja pred potresi na mehiški pacifiški obali. Kot je v sredo sporočil upravitelj sistema, je bila prekinjena komunikacija z najmanj 27 od približno 100 senzorjev mreže za opazovanje potresov. Uničene prometne povezave otežujejo popravilo sistema, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ciudad de Mexico
Ciudad de Mexico, pred odhodom v Acapulco (Foto: Raquel Cunha/REUTERS)

V priljubljenem letovišču so ujeti tudi mnogi turisti, ki so se po poročanju AFP skušali pred vetrom zaščititi tudi z vzmetnicami, ki so jih zatlačili v okenske okvirje namesto razbitih šip.

Za prebivalce je odprtih več kot 500 zasilnih zavetišč.

Orkani vsako leto prizadenejo Mehiko tako na pacifiški kot atlantski obali, običajno med majem in novembrom, vendar le redki dosežejo kopno kot orkani pete kategorije. Za enega smrtonosnejših velja orkan Pauline, ki je oktobra 1997 kot orkan četrte kategorije prizadel tihomorsko obalo Mehike in zahteval več kot 200 življenj, med drugim tudi v Acapulcu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!