Orke znova napadle: pri Gibraltarju potopile 15-metrsko jahto

Svet 14. Maj 202409:18 3 komentarji
napad orke v Gibraltarju
Fotografija iz arhiva (Foto: Twitter)

Jata ork je v nedeljo napadla in potopila 15-metrsko jahto v Gibraltarski ožini pri Španiji. Dva potnika, ki sta bila med napadom na plovilu, je rešil bližnji naftni tanker. Kiti ubijalci v zadnjih letih vse pogosteje napadajo ladje, ki pljujejo skozi ožino. Kot so lani ugotovili znanstveniki, naj bi jata pripadala družini samice, ki jo je pred štirimi leti zadela ladja.

Več ork je v nedeljo v Gibraltarski ožini napadlo in potopilo 15-metrsko jahto, je sporočila španska pomorska reševalna služba. Incident se je zgodil okoli 9. ure zjutraj po lokalnem času, je poročal britanski Guardian.

Na plovilu sta bila med napadom dva potnika, ki sta sprva začutila nenadne udarce v trup jahte, nato pa zaznala, da plovilo zajema voda. Potnika je rešil bližnji naftni tanker.

Gre za zadnjega v vrsti napadov kitov ubijalcev v Gibraltarski ožini. V zadnjih letih se je namreč zgodilo že več podobnih incidentov. Znanstveniki so se dolgo časa spraševali, zakaj se število napadov povečuje. Kot je lani poročal francoski časnik Le Monde, naj bi vse orke, ki so bile vključene v pretekle napade, pripadale družini samice, ki jo je leta 2020 zadela ladja.

Od tedaj so pri španski in portugalski ožini zaznali že skoraj 700 napadov, je po poročanju Guardiana razvidno iz podatkov raziskovalne skupine GT Atlantic Orca.

Napadi so pogostejši v poletnih mesecih, ko je v tem okolju več tunov. Orke navadno napadajo okoli poldneva. Jata naj bi štela okoli 15 kitov.

Orke napadajo čoln med plovbo
Orke so na območju že večkrat napadle. Fotografija iz arhiva (Foto: PROFIMEDIA)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje