Orke v Gibraltarju čedalje pogosteje napadajo plovila. Zakaj to počnejo?

Svet 28. Jun 202310:07 3 komentarji
napad orke v Gibraltarju
Twitter

Napadi ork na plovila, ki plujejo skozi Gibraltarsko ožino, se v zadnjih letih čedalje bolj stopnjujejo. Od leta 2020 so jih zaznali že več kot 500, v zadnjem času pa se jih na mesec zgodi med 20 in 25. Strokovnjaki si niso popolnoma enotni, zakaj se orke tako vedejo. Najverjetnejši pa sta dve teoriji.

Napadi ork na plovila v 13 kilometrov široki Gibraltarski ožini, ki ločuje Evropo od Afrike in velja za eno najbolj prometnih pomorskih poti, postajajo vse pogostejši.

Od leta 2020, ko so se napadi začeli, so jih skupaj našteli že več kot 500, samo v zadnjih mesecih pa v povprečju tudi do 25 na mesec, torej skoraj dvakrat več od nekajletnega povprečja.

Eden zadnjih napadov se je zgodil pred dnevi, ko je skupina ork napadla nizozemsko jadrnico, ki se je udeleževala regate. Pri tem ni bil nihče poškodovan, prav tako jo je brez poškodb odnesla jadrnica, vendar se napadi ne končajo vedno tako.

Po podatkih nevladne organizacije CEMMA, ki beleži napade ork na plovila, se je v zadnjih treh letih trikrat zgodilo, da so plovila tudi potonila. Nazadnje maja letos, ko je zaradi napada potonila jadrnica, ki je plula pod špansko zastavo. Veliko napadov pa se je končalo s poškodovanimi plovili.

Razlogi za napade še vedno niso povsem pojasnjeni

Razlogi za napade ork, ki jih je v Gibraltarski ožini okoli 40, še vedno niso povsem pojasnjeni. Vendar poznavalci izpostavljajo dve teoriji, s katerima bi lahko pojasnili njihovo početje. Po eni od teh gre zgolj za igro, po drugi teoriji pa se napadi dogajajo zato, ker je ena od odraslih ork v preteklosti imela neprijetno srečanje s plovilom, zaradi česar orke plovilo zaznavajo kot grožnjo in ga skušajo onemogočiti ter tako preprečiti ponovitev takšnega dogodka.

Da je najverjetnejša zadnja, je prepričan biolog Alfredo López Fernandez s portugalske Univerze Aviero, ki preučuje napade. Sam izpostavlja samico orke, ki so jo poimenovali White Gladis. Kot navaja, gre za prvo odraslo orko, ki je leta 2020 začela napade na plovila. Te je izvajala skupaj z mladimi orkami. López Fernandez navaja, da obstajajo namigi, da se je pred tem zapletla v ribiško opremo (mrežo, vrvico ribišče palice …) enega izmed plovil. Poleg tega naj bi bila v tem času tudi noseča. Podobno neprijetno srečanje naj bi se nato zgodilo še eni odrasli orki. Ti dve naj bi zato začeli učiti mladiče, kako se plovilom približati, jih napadati ter uničiti krmilo in onesposobiti.

Morska biologinja iz organizacije CEMMA Mónica González temu dodaja, da želita morda orki s tem zgolj obvarovati svoje mladiče, ti pa njena dejanja nato tudi posnemajo. Biologov ob tem ne skrbijo le napadi kot taki, temveč tudi to, da orke te izvajajo dokaj brezkompromisno in se lahko tudi poškodujejo, predvsem kadar gre za plovilo s propelerjem.

Nekoliko drugačnega mnenja je morska biologinja in avtorica revije o kitih ubijalcih Hanne Strager. Po njenem je bolj verjetno, da orke to počnejo zaradi igre, čeprav ne izključuje niti teorije, po kateri naj bi se napadi dogajali zaradi travmatične izkušnje odraslih ork. Da se ob napadu velikokrat lotijo krmila, pripisuje dejstvu, da se jim verjetno zdi zabavno, ker se ta premika. Ugotovile so tudi, da lahko, če ga pravilno potisnejo na stran, naredijo razpoke v trupu plovila, kar je največkrat tudi razlog, da to potone. Meni pa, da napadi teh sicer izjemno inteligentnih sesalcev niso usmerjeni proti človeku. Tudi sicer se orke v morju rade igrajo s predmeti, na katere naletijo.

Napadi večinoma poleti, ko je tam veliko tune

Napadi na tem območju se večinoma dogajajo v poletnih mesecih, ko se orke tam zadržujejo predvsem zaradi prisotnosti tun. Po koncu poletja, ko se tune pomaknejo na sever Španije, jim sledijo tudi orke. Zato so napade beležili tudi že drugod v Iberijskem polotoku ter ob obalah Portugalske.

Napadi se najpogosteje dogajajo čez dan, po navadi okoli poldneva. Po opažanjih naj bi jata, ki izvaja napade na tem območju, štela okoli 15 kitov. Gre za skupino, sestavljeno iz bolj ali manj istih osebkov, med ‘napadalci’ pa sta le dva odrasla kita. Orke se največkrat tiho približajo plovilu, se ga najprej nežno dotikajo, nato pa so čedalje bolj grobe, pri čemer plovilo z lahkoto premetavajo sem ter tja. Pogosto je njihova tarča krmilo plovila.

Posamezni ‘napad’ običajno traja med pol ure in dvema urama. Največkrat pa napadejo jadrnice, dolge okoli 12 metrov.

Poznavalci, ki menijo, da se tovrstni dogodki še nekaj časa ne bodo končali, ob morebitnem napadu svetujejo, da posadka ostane mirna, ugasne motorje, spusti jadra, ne kriči in skuša ostati čim manj zanimiva za kite.

Orke ali kiti ubijalci spadajo med največje vrste v družini delfinov. Znane so kot zelo inteligentni, družabni in igrivi morski sesalci. Plavajo lahko s hitrostjo skoraj 50 kilometrov na uro. Odrasla žival lahko tehta tudi do 11 ton in v dolžino doseže okoli deset metrov. Posamezne orke lahko v naravi doživijo tudi do 90 let starosti, svetovna populacija pa je ocenjena na približno 50.000 osebkov.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje