Osmi dan od izginotja Mateja v iskalno akcijo vključili tudi policijske pse

Svet 07. Jan 202211:45 > 14:49 0 komentarjev
N1

27-letnega Mateja Periša, ki je izginil v Beogradu v noči na 31. december, pogrešajo že osmi dan. Potapljači strugo reke Save intenzivno preiskujejo že dva dni, danes pa so s pomočjo policijskih psov okrepili tudi iskanje na kopnem. Obsežna iskalna akcija tako po več kot tednu še ni prinesla odgovorov, je pa poskrbela za besedno vojno med hrvaškimi in srbskimi politiki.

V Beogradu se nadaljuje iskalna akcija za pogrešanim moškim iz Splita, ki je izginil v noči na 31. december. 27-letnik Matej Periš je bil nazadnje viden okoli pol tretje ure zjutraj, ko je zapustil nočni klub Gotik v bližini reke Save.

Policija še naprej preiskuje strugo reke Save, danes pa okrepili tudi iskanje na kopnem, saj so se v iskalno akcijo vključili še policijski psi. Iskanje sicer nadvse otežujejo vremenske razmere. Po podatkih srbskega hidrometeorološkega zavoda pa ima Sava le šest stopinj Celzija.

Med iskalno akcijo so po spletu zaokrožili posnetki nadzornih kamer, na katerih je moč videti, kako Matej v noči izginotja teče po beograjskih ulicah ter celo plava v reki Savi. Po zadnjih informacijah pa je srbska policija v kombiju, s katerim je skupina pripotovala, in v stanovanju v Beogradu odkrila sledove nedovoljenih substanc.

Matejev oče je sicer v pogovoru za Nova.rs komentiral obtožbe o najdenih drogah. Med drugim je poudaril, da je Matej športnik, ki je bil predan svojemu delu. “Kdor pozna Mateja, bi vedel, da je predvsem fant, ki se je posvečal športu. Ni bil niti kadilec, le mlad človek, ki je sledil svoji poti. Končal je fakulteto, se ukvarjal s športom in poleti jadral,” je dejal Nenad Periš in izrazil prepričanje, da Matej zagotovo ni užival prepovedanih substanc in da tragična situacija ne more biti posledica tovrstnega ravnanja. “V Beograd so odšli, da bi se zabavali. Če je že bilo kaj prisotno, je bil zgolj alkohol,” je še prepričan Matejev oče.

Pogrešani Matej Pogrešani Matej
N1
Matej Periš Matej Periš
Posnetki nadzornih kamer/Nova.rs
pogrešani Matej pogrešani Matej
N1
Iskanje Mateja Iskanje Mateja
N1
Pogrešani Matej Periš Pogrešani Matej Periš
Jelena Bokun/N1
Matej Periš: posnetki nadzorne kamere Matej Periš: posnetki nadzorne kamere
Posnetki nadzorne kamere

Ostre besede med Zagrebom in Beogradom

Če iskalna akcija doslej še ni prinesla odgovorov, pa je poskrbela za besedno vojno med hrvaškimi in srbskimi politiki, poročajo hrvaški mediji. Za jezo je poskrbela četrtkova izjava hrvaškega premierja Andreja Plenkovića, ki je dejal, da je glede primera Periš vsak dan v navezi s hrvaškimi ministrstvi, ki komunicirajo s srbskimi organi. Kot je dejal, ga kot hrvaškega predsednika vlade ne zanimajo izjave srbskega notranjega ministra Aleksandra Vulina o poteku preiskave, ampak želi dobiti “popolno informacijo” o že več dni pogrešanem hrvaškem državljanu. Dodal je še, da ima vtis, da “celotne slike še vedno nimamo”.

Srbsko notranje ministrstvo je v četrtek nato Plenkovića pozvalo, naj ne moti dela pripadnikov srbske policije in naj ne ovira iskanja pogrešanega Hrvata s svojimi “nesmiselnimi komentarji”. Ocenil je še, da “Plenković očitno ne spoštuje dela srbske policije”, kar pa da jih “niti ne čudi niti ne preseneča”.

Hrvaško zunanje ministrstvo je danes stopilo odločno v bran premierju in je odziv Beograda ostro kritiziralo, med drugim kot neprimeren, neutemeljen, kontraproduktiven in nelogičen. Poudarili so, da je skupen interes vseh razsvetliti usodo izginulega in izvedeti celovito informacijo o zaporedju dogodkov, kar je bil tudi edini namen Plenkovićeve izjave.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!