Osnutek dubajskega sporazuma nesprejemljiv za EU, pred pogajalci dolga noč

Svet 11. Dec 202318:40 4 komentarji

V torek naj bi se končala podnebna konferenca v Dubaju. Osnutek sporazuma, spisan danes, je za pogajalce iz Evropske unije nesprejemljiv, saj v njem ni zaveze o popolni odpravi fosilnih goriv.

Osnutek težko pričakovanega sporazuma, ki ga je pripravilo predsedstvo podnebne konference v Dubaju, na področju fosilnih goriv države poziva zgolj k zmanjšanju proizvodnje in porabe fosilnih goriv, besedne zveze o dokončni odpravi fosilnih goriv, na kar so upale države EU in otoške države, pa v njem ni.

20-stransko besedilo poziva k zmanjšanju fosilnih goriv na pravičen in urejen način, da bi dosegli neto ničelne emisije toplogrednih plinov do, pred ali okoli leta 2050 v skladu z izsledki znanosti.

“To zagotovo ni zadnji osnutek. Besedilo, ki smo ga dobili, za Slovenijo ni sprejemljivo,” je v Dubaju povedal minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer. Enakega mnenja so po njegovih besedah ostale države EU. “Na koncu to pomeni kar veliko razočaranje, vsaj v tistih delih, kjer smo si želeli večjo ambicioznost. Predvsem v delu, ki naslavlja blaženje podnebnih sprememb, je besedilo zelo šibko, prešibko, da bi bilo sprejemljivo za EU,” je poudaril.

K blaženju podnebnih sprememb spada zmanjševanje izpustov toplogrednih plinov in preprečevanje ustvarjanja novih izpustov, da bi se podnebje čim manj segrelo.

Če bo treba, bodo vztrajali vso noč

Za Evropo so ključni trije deli besedila, v katerih bodo po Kumrovih besedah “napeli moči in sile danes zvečer in do zjutraj”. To so jasne zaveze o odpravi fosilnih goriv, prepovedi gradnje novih termoelektrarn in pospešenem opuščanju premoga ter poziv k nujnosti ukrepanja še v tem desetletju. “To so bile tri jasne zaveze vseh članic EU, kjer mora biti zelo jasno zapisano, da se poziva k temu,” je poudaril.

Z besedilom so nezadovoljne tudi številne druge države in organizacije, med njimi predstavniki domorodnih ljudstev in borci za delavske pravice v okviru pravičnega prehoda.

Med deli besedila, s katerimi je Slovenija zadovoljna, je Kumer izpostavil jasne cilje za potrojitev obnovljivih virov energije do leta 2030, podvojitev energetske učinkovitosti in dejstvo, da v dokumentu ostaja zaveza k omejitvi segrevanja na 1,5 stopinje Celzije.

“Odločeni smo, da bomo izborili nekaj ključnih zavez pri blaženju podnebnih sprememb. Evropski ministri smo še vedno optimistični,” je poudaril.

Pogajalce zdaj čaka dolga noč, saj morajo dokument, ki ga je pripravilo predsedstvo COP, analizirati in pripraviti popravke. Predsedstvo pod vodstvom Sultana al Džaberja bo zbralo pripombe in predvidoma v torek zjutraj predstavilo novo različico.

Tovrstni “podaljški” so stalnica podnebnih konferenc. Kljub vsemu večina pogajalcev še vedno pričakuje, da bo končni dogovor sprejet v torek, ko je predviden konec konference. Za podnebna pogajanja velja načelo, da “nič ni dogovorjeno, dokler ni vse dogovorjeno”, saj se mora z besedilom strinjati vseh 198 držav pogodbenic.

Na vprašanje, koliko časa se bodo nocoj še pogajali, je minister Kumer odgovoril, da “dokler ne dosežemo tistega, kar si želimo”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje