Oster mraz v Srednji in Vzhodni Evropi: v Latviji skoraj 30 stopinj minusa

Svet 08. Jan 202419:10 0 komentarjev
MOŠKI HODI PO ZALEDENELEM MORJU
Foto: REUTERS

Iz več držav Srednje in Vzhodne Evrope poročajo o ostrem mrazu, ki še ne bo pojenjal. Medtem ko je v Latviji živo srebro zdrsnilo do skoraj minus 30 stopinj Celzija, je na Madžarskem nevšečnosti povzročal močan veter, ki je odnašal strehe in ruval drevesa.

Večji del Srednje in Vzhodne Evrope je danes zajel mraz, ki je ohromil promet in povzročil izpade električne energije.

Na Poljskem so zabeležili minus 23 stopinj Celzija, državni meteorološki urad pa je izdal opozorila za večji del države in sporočil, da bi se temperature med tednom lahko še nekoliko znižale. Na severovzhodu države je brez elektrike ostalo približno 2.200 gospodinjstev.

V Daugavpilsu, drugem največjem mestu v Latviji, so zabeležili temperaturo minus 29,5 stopinje Celzija, vremenoslovci pa napovedujejo podobne temperature ves teden. Podobno mrzlo je tudi v sosednji Litvi.

Na Madžarskem je veter s hitrostjo skoraj sto kilometrov na uro odnašal strehe in ruval drevesa. Na severu države pa se bodo temperature v prihodnjih dneh spustile do minus 12 stopinj Celzija.

Madžarske oblasti so prav tako pristojne pozvale, naj poskrbijo, da brezdomci ne bodo izpostavljeni ekstremnemu mrazu, prebivalce pa pozvale, naj poskrbijo za hišne ljubljenčke in živali v zavetiščih.

V Moldaviji so bili zaradi mrazu odpovedani številni leti, brez elektrike pa je ostalo 22.000 gospodinjstev. V Kišinjovu je bil ustavljen javni promet, šole pa bodo zaprte do četrtka. Mraz je medtem zajel tudi Nemčijo, kjer je meteorološki urad sporočil, da bi se temperature lahko spustile do minus 15 stopinj Celzija.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!