Osumljencu za atentat na Abeja grozi smrtna kazen

Svet 13. Jan 202309:32 0 komentarjev
Šinzo Abe
Eugene Hoshiko/REUTERS

42-letni Tetsu Jamagami je obtožen umora nekdanjega japonskega premierja Šinza Abeja in kršitve zakonov o nadzoru orožja. Po poročanju medijev je priznal, da je ubil Abeja, grozi pa mu smrtna kazen.

Japonsko tožilstvo je proti Tetsuji Jamagamiju, ki je julija lani streljal na nekdanjega japonskega premierja Šinza Abeja, ta pa je kasneje umrl v bolnišnici, vložilo obtožnico, potem ko je prestal psihiatrični pregled glede primernosti za sojenje.

Psihiatrični pregled 42-letnika je trajal več mesecev, končal pa se je v začetku tega tedna s premestitvijo na policijsko postajo v mestu Nara, kjer naj bi atentat na Abeja tudi izvedel.

Po dolgotrajnem psihiatričnem pregledu, s katerim so pristojni ugotovili, da je Jamagami primeren za sojenje, so ga obtožili umora in kršitve zakonov o nadzoru orožja, je povedal tiskovni predstavnik okrožnega sodišča v Nari Keničiro Nomura. V primeru, da bo spoznan za krivega, mu grozi smrtna kazen.

Po poročanju lokalnih japonskih medijev je Jamagami, sicer nekdanji pripadnik japonske mornarice, priznal, da je ubil Abeja, medtem ko je iz posnetkov s kraja dogodka razvidno, da je držal in streljal z očitno doma narejenim orožjem.

Nekdanji premier je bil, kot je razvidno iz pisma, ki ga je Jamagami napisal pred atentatom, tarča zaradi svojih povezav s Cerkvijo za združitev. Tej je domnevni strelec zameril velike donacije, ki ji jih je namenila njegova mama, zaradi česar je njegova družina bankrotirala.

Jamagami je 8. julija lani 67-letnega Abeja ustrelil v roko in srce na predvolilnem shodu v Nari. Aretirali so ga na kraju dogodka, Abe pa je umrl nekaj ur zatem v bolnišnici. Z državniškimi častmi so ga pokopali v Tokiu. Bil je japonski premier z najdaljšim stažem, njegova smrt pa je močno pretresla domačno in mednarodno javnost.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!