Osumljenko za bombni napad v Sankt Peterburgu obtožili terorizma

Svet 04. Apr 202318:26 3 komentarji
Darja Trepova
Evgenia Novozhenina/RUTERS

Ruske oblasti so osumljenko za bombni napad v Sankt Peterburgu, 26-letno Darjo Trepovo, obtožile terorizma.

Ruski tožilci so 26-letno Darjo Trepovo, ki je osumljena nedeljskega napada v baru v ruskem Sankt Peterburgu, v kateri je bil ubit znan ruski vojaški bloger in zagovornik ruske invazije v Ukrajini Vladlen Tatarski, obtožile terorizma.

Preiskovalna komisija za huda kazniva dejanja je sporočila, da je Trepovo obtožila “terorističnega dejanja organizirane skupine, ki je povzročilo namerno smrt”. Za obtožbo je zagrožena najvišja možna zaporna kazen 20 let. Trepovo so iz Sankt Peterburga premestili v Moskvo, kjer so tožilci danes od okrožnega sodišča Basmanni zahtevali, naj zanjo odredi pripor. Sodišče je njihovi prošnji ugodilo; po poročanju ruskih tiskovnih agencij bo Trepova v priporu vsaj do začetka junija.

Trepova je osumljena, da je Tatarskemu v kavarni izročila predmet, ki je kmalu za tem eksplodiral. V eksploziji je bilo po podatkih ruskega ministrstva za zdravje ranjenih še 40 ljudi, 25 pa jih je bilo danes zjutraj še vedno v bolnišnici.

Darja Trepova
Evgenia Novozhenina/RUTERS

Ruski predsednik Vladimir Putin je Tatarskega v ponedeljek posthumno odlikoval z redom hrabrosti “za pogum in hrabrost, ki ju je izkazal med opravljanjem poklicne dolžnosti”, so sporočili iz Kremlja. Vladlen Tatarski, s pravim imenom Maksim Fomin, je veljal za glasnega zagovornika ruske invazije v Ukrajini. Poročal je s fronte v Ukrajini, širši javnosti pa je postal znan po objavi videoposnetka znotraj Kremlja, v katerem je sporočil: “Vse bomo porazili, vse bomo pobili, vse bomo oropali, če bo treba. Tako kot nam je všeč.” Na Telegramu je imel več kot 560.000 sledilcev.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentarji (3)

Prikaži vse komentarje