Osupljiv pojav: Če se začnejo tla v gozdu premikati, raje stecite stran (VIDEO)

Svet 21. Okt 202312:29 0 komentarjev
gozd
Foto: PROFIMEDIA

V enem od škotskih gozdov je sprehajalec naletel na osupljiv pojav: tla so se začela premikati gor in dol, kot da bi dihala. Kaj je povzročilo takšno valovanje tal in zakaj je lahko nevarno?

Sprehajalec je v enem od škotskih gozdov opazil osupljiv pojav in posnetek objavil na spletu. Izruvana gozdna tla se premikajo gor in dol, kot da bi valovala.

Pojavu vsaj v Sloveniji nismo pogosto priča, je pa poleg Škotske relativno pogost denimo v Kanadi, kjer takšno valovanje imenujejo “dihanje gozda”.

Pojav je povezan z vremenom. Kot je za The Weather Network pojasnil kanadski strokovnjak za drevesa Mark Vanderwouw, do njega pride v času dežja in vetra, ko tla postanejo nasičena z vodo. Korenine zato v prsti postanejo ohlapnejše, veter pa medtem piha v drevesno krošnjo.

Veter poskuša drevesa prevrniti, sila vetra pa se prenese na korenine. Ker te zaradi mokre prsti niso tako stabilne, začnejo tla drhteti. Če je veter dovolj močan in dolgotrajen, se vedno več korenin začne lomiti, kar lahko vodi do tega, da veter drevo tudi dokončno izruva.

Ker je težko vedeti, v katerem trenutku valovanja tal, če sploh katerem, se bo drevo izruvalo, se je območju, kjer opazimo takšen pojav, najbolj varno izogniti in tako preprečiti, da bi katero od dreves padlo na vas.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!