Osupljivo odkritje iz časov prastare trgovske poti

Svet 30. Jul 202321:30 0 komentarjev
ostanki starorimske ladje
Carabinieri/REUTERS

Na morskem dnu ob italijanskem pristaniškem mestu Civitavecchia so raziskovalci našli potopljeno trgovsko ladjo, ki sega v obdobje starega Rima. Presenetljivo je tudi odkritje v podpalubju, kjer je ležalo na stotine nedotaknjenih amfor.

V morju ob italijanskem mestu Civitavecchia, ki leži v bližini Rima, so pred dnevi odkrili potopljeno starorimsko ladjo. Raziskovalci so jo našli na morskem dnu na globini 160 metrov. Po prvih ocenah gre za nekaj več kot 20-metrsko trgovsko ladjo iz 1. ali 2. stoletja pred našim štetjem.

Osupljiva je tudi najdba, ki se je skrivala v podpalubju. Tam so raziskovalci našli na stotine amfor, ki so bile večinoma nedotaknjene. Z njimi jih čaka še veliko dela in tudi odločitev, ali bodo vse dvignili na površje. V amfori, ki so jo, pa so našli tudi za zdaj še neznano črno snov. Upajo, da jim bodo na lokalni univerzi pomagali ugotoviti, kaj je pravzaprav ta snov.

Pri odkrivanju je po poročanju časnika Repubblica sodeloval tudi oddelek italijanskih karabinjerjev, ki se ukvarja z arheološkimi najdišči. Do ostankov starorimske ladje, ki je v Rim najverjetneje prevažala vino, olive, olje in sadje iz Španije, se niso spustili potapljači, ampak so odkrivanje prepustili daljinsko vodenim robotom. Ti so ladjo fotografirali in najdišče mapirali za prihodnja raziskovanja.

Kot so sporočili karabinjerji, gre za eno najpomembnejših odkritij, ki dokazuje, da je bilo Tirensko morje pomembna trgovska pot, po kateri so v času, ko se je končalo obdobje Rimske republike in začela doba Imperija, v Galijo prevažali hrano, med, začimbe in vino. Flota je obsegala večje število ladij, med njimi pa so bile tudi precej večje od najdene, ki so iz Egipta in Španije v Rim vozile žito.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!