Ovse dosegel dogovor: predsedovanje naj bi prihodnje leto prevzela Malta

Svet 27. Nov 202315:21 0 komentarjev
Malteška prestolnica valetta
Malteška prestolnica (Foto: PROFIMEDIA)

Sodelujoče države pri Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) so dosegle dogovor, po katerem bo predsedovanje organizaciji prihodnje leto prevzela Malta. Novico je na družbenem omrežju X danes objavil trenutno predsedujoči Ovseju Bujar Osmani. S tem so po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA preprečili krizo vodenja v Ovseju.

Stalni svet, ki ga sestavljajo stalni predstavniki 57 sodelujočih držav pri Ovseju, se je danes na Dunaju dogovoril, da Malta prihodnje leto prevzame predsedovanje tej največji regionalni varnostni organizaciji. To je na družbenem omrežju X sporočil predsedujoči Ovseju, makedonski zunanji minister Bujar Osmani.

“Hvala Malti za njeno pripravljenost, da prevzame to ključno vlogo, in vsem kolegom za njihovo prožnost in podporo,” je zapisal Osmani in ob tem poudaril, da gre za “veliko odločitev”, ki je utrla pot do soglasja na letnem zasedanju Ovseja v sredo in četrtek v Skopju. Potrditev Malte kot predsedujoče 2024 sedaj velja le še za formalnost, poroča APA.

Rusija je doslej blokirala kandidaturo Estonije za predsedujočo Ovseju v letu 2024. Baltska država, sicer članica EU in Nata, je kljub ruski blokadi vse do zdaj vztrajala pri svoji kandidaturi, ki so jo podpirale tudi preostale države EU. Moskva je že dlje časa kritična od Ovseja in organizacijo obtožuje, da je postala orodje v rokah Zahoda. Rusija je v preteklih letih blokirala pomembne odločitve, med drugim sprejetje proračuna, imenovanja in podaljšanje tujih misij Ovseja.

Delegati članic Parlamentarne skupščine Ovse so na zasedanju februarja, ob obletnici ruske invazije na Ukrajino, pozvali k obrambi Ukrajine in pregonu odgovornih za vojne zločine v tej državi.

V skladu z neformalnim dogovorom se v vlogi predsedujoče Ovseju izmenjujejo države članice in nečlanice EU. A spričo grozeče krize vodenja organizacije je očitno podpora Estoniji upadla. Avstrija je kot država gostiteljica Ovseja, ki ima sedež na Dunaju, sprva podala predlog za podaljšanje mandata sedanji predsedujoči Severni Makedoniji. V začetku tega meseca pa so različni viri poročali, da bi lahko namesto Estonije predsedovanje prevzela Malta.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!