Pacientki v Srbiji odstranili ogromen tumor, za katerega sploh ni vedela

Svet 13. Dec 202316:21 0 komentarjev
operacija
Foto: PROFIMEDIA

Zdravniški tim beograjske ginekološke klinike – Višegradska se je pohvalil z uspešno operacijo, med katero so 22-letnici odstranili tumor s premerom 70 centimetrov in težo 25 kilogramov.

Ženska, ki so jo urgentno sprejeli na kliniko, je po besedah ​​zdravnikov prišla z izjemno težko klinično sliko – poleg velike tumorske mase in začetka sepse je bila pacientka okužena tudi s koronavirusom. Omenjeni poseg je morala voditi celotna ekipa anesteziologov, trajal pa je tri ure.

“Pacientka je bil sprejeta z veliko tumorsko maso, ki je zajela celotno trebušno votlino in malo medenico ter pritiskala na okoliške organe, in z znaki sepse. Vsi njeni vitalni organi so bili resno ogroženi. Imela je zelo visoko temperaturo, povišan srčni utrip in hude težave z dihanjem,” je za srbski Dnevnik po poročanju Blica povedala anesteziologinja Žana Ivković.

Direktor klinike prof. dr. Aleksandar Stevanović je dejal, da gre za enega največjih tumorjev, kar jih je kdaj videl.

“S takšnimi tumorji se srečujemo, a zelo redko. Poklical me je zdravnik iz Sremske Mitrovice, ki je bil nekoliko prestrašen zaradi stanja pacientke,” je v pogovoru za Dnevnik povedal dr. Stevanović.

“Iz splošne bolnišnice v Srbiji so k nam poslali žensko s hudimi bolečinami. Mlado žensko, izjemno močno, težko 140 kg, z izrazitimi znaki vnetja trebuha in hudimi bolečinami. Tako smo po zelo kratkih pripravah pristopili k operaciji in takoj je bilo jasno, da gre za res ogromen tumor,” je za RTS pojasnil Stevanović.

“To je eden največjih tumorjev, kar sem jih kdaj videl”

“Naredili smo ogromen rez. Tumorja nismo mogli popolnoma odstraniti zaradi njegove velikosti. Kar 25 kilogramov in 70 centimetrov, to je eden največjih tumorjev, kar sem jih kdaj videl. Pritiskal je na vse organe in prizadel levi jajčnik. Morali smo odstraniti vse, kar je bilo povezano s tem levim jajčnikom. Maternica in desni jajčnik sta ostala nedotaknjena. Pacientka dobro okreva,” je še dodal dr. Stevanović. Na vprašanje, kako tega ni opazila, je odgovorila, da je čutila le nekaj “trdega”.

“Tak tumor potrebuje veliko časa, da zraste. Začela se je sepsa, kar bi se zagotovo slabo končalo,” je za Pink TV povedal dr. Stevanović.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!