Padec brezpilotnika v Zagrebu ostaja uganka: je bil na njem eksploziv ali ne?

Svet 24. Mar 202211:26 > 12:20
Strmoglavljenje brezpilotnika na Zagreb
Slavko Midzor/PIXSELL/BOBO

Predstavniki hrvaške vlade vztrajajo, da je bil na brezpilotnem letalniku, ki je pred 14 dnevi strmoglavil v Zagrebu, eksploziv. V centru, kjer so analizirali vzorce letalnika, pa po neuradnih informacijah tega niso našli.

Blizu zagrebškega jezera Jarun je pred dvema tednoma strmoglavil brezpilotni letalnik. Po nesreči so se v javnosti pojavila ugibanja, ali je letalnik nosil tudi bombo oziroma eksploziv. Vzorce padlega letalnika analizirajo v centru za kriminalistične preiskave Ivan Vučetić, po informacijah, do katerih so se dokopali novinarji Nova TV, pa na njih naj ne bi našli eksploziva. V centru navedb niso želeli komentirati.

Hrvaška vlada vztraja, da je bil na letalniku eksploziv

Izsledki preiskave so v nasprotju z dosedanjimi trditvami hrvaške vlade in ministrstva za obrambo, ki ne odstopata od trditev, da je bil na letalniku tudi eksploziv. To trditev je pred včerajšnjo sejo vlade ponovil tudi hrvaški predsednik vlade Andrej Plenković.

“Preiskava še poteka. Pomembno je, da so vse preiskave, ki jih izvajajo strokovne službe, ministrstvo za notranje zadeve in ministrstvo za obrambo, celovite in natančne. To, kar je v tem trenutku potrdilo tudi državno tožilstvo, je, da je bila na tem brezpilotnem letalniku namesto izvirne izvidniške opreme neke vrste bomba, letalnik pa je bil oborožen. Preostale informacije bomo izvedeli v naslednjih dneh, ko bo preiskava končana,” je po poročanju N1 Hrvaška dejal Plenković.

Zagrebško državno tožilstvo je v sredo sporočilo, da je balistična preiskava kovinskih drobcev vojaškega brezpilotnega letala ugotovila, da gre za bombo z vžigalnikom. Kot so zapisali, informacij, ali je bil na napravi tudi eksploziv, za zdaj še ne morejo podati. Povedali pa so, da so do zdaj prejeli izsledke več vrst preiskav – kemijsko-fizikalnih, mehanoskopskih, balističnih in toksikoloških.

V Zagrebu je strmoglavilo brezpilotno izvidniško letalo sovjetske proizvodnje Tupoljev Tu-141. Na Hrvaško je priletelo prek Romunije in Madžarske, ki sta obe članici Nata. Nad Madžarsko je letelo kar 40 minut, samo sedem minut pa je bilo v zračnem prostoru Hrvaške. Še vedno ni znano, ali je bil brezpilotni letalnik v lasti in upravljanju ruske ali ukrajinske vojske. Obe strani sta zanikali, da je bil dron njun.

Dronu naj bi sledila tudi Natova protizračna obramba

Na padec brezpilotnega letala na Hrvaškem, ki je članica Nata, se je pred dnevi odzval tudi generalni sekretar zveze Jens Stoltenberg. Kot je povedal, je Natova protizračna obramba dronu sledila, prve informacije pa kažejo, da ni bil oborožen. Dvom o tem, da je bil na brezpilotniku eksploziv, je večkrat izrazil tudi hrvaški predsednik Zoran Milanović. Podobnega mnenja je tudi del stroke, ki pravi, da bi strmoglavljenje, če bi bil na dronu eksploziv, povzročilo veliko večje uničenje. 

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.