Kaj je Tu-141, ki naj bi strmoglavil na Hrvaškem, in za kaj se ga uporablja

Svet 11. Mar 202210:32 > 14:56 10 komentarjev

Zagreb in okolico je sinoči pretresla eksplozija, po kateri so na tleh opazili krater, globok približno en meter in širok okrog tri metre, in dve padali. Po navedbah strokovnjaka za vojaško letalstvo Tylerja Rogowaya na portalu The Drive naj bi strmoglavilo brezpilotno letalo Tupoljev Tu-141 ruske proizvodnje, ki naj bi se pokvarilo in iz Ukrajine prek Madžarske priletelo do Hrvaške. Tudi hrvaški predsednik Zoran Milanović je dejal, da za zdaj kaže, da je brezpilotno letalo prišlo z območja Ukrajine. Letelo pa naj bi prek Romunije in Madžarske. Iz Ukrajine sicer sporočajo, da letalo ni njihovo, iz Rusije pa, da je bilo narejeno v Ukrajini.

Preiskava dogodka še poteka, tudi hrvaške oblasti ga uradno še niso pojasnile. Ključno vprašanje današnjega jutra je, ali so brezpilotno letalo, ki je strmoglavilo nad Hrvaško, uporabljali Ukrajinci ali Rusi. Kot zdaj kaže, je prišlo iz območja Ukrajine, je dejal hrvaški predsednik Zoran Milanović. Kot je še povedal, je 40 minut letelo nad območjem Madžarske in le sedem nad območjem Hrvaške. Kot je še povedal, ga najbolj zanima, kako je mogoče, da je letalo skoraj eno uro letelo po zračnem prostoru članic Nata, a ga nihče ni zaznal.

Tu-141
PROFIMEDIA

Tupoljev Tu-141, znan tudi kot striž, je sovjetsko brezpilotno izvidniško letalo, ki ga je sovjetska Rdeča armada uporabljala v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja, večinoma na zahodnih mejah Sovjetske zveze. Letalo prvotno ni bilo namenjeno za bojne aktivnosti, ampak je bilo zasnovano za izvajanje izvidniških nalog več sto kilometrov za frontnimi linijami. Letalo lahko prevaža tovor, vključno s kamerami, infrardečimi snemalnimi napravami in snemalnimi radarji.

Rusko ali ukrajinsko?

To brezpilotno letalo naj bi uporabljala tako Rusija kot Ukrajina. Strokovnjak za vojaško letalstvo Rogoway medtem navaja, da je Ukrajina trenutno edini znani operater letala Tu-141.  Ukrajina je hitra brezpilotna letala iz sovjetske dobe začela znova uporabljati leta 2014, ko je v državi po majdanski revoluciji izbruhnil oboroženi konflikt. V zadnjih dneh, ko poteka ruska invazija, naj bi jih Ukrajina znova začela uporabljati. Svetovalec ukrajinskega obrambnega ministra Markijan Lubkivski je medtem za hrvaški Jutarnji list dejal, da brezpilotno letalo, ki je strmoglavilo na Hrvaškem, ni ukrajinsko. Z ruskega veleposlaništva na Hrvaškem pa so sporočili, da je bilo letalo proizvedeno na ukrajinskem ozemlju.

Tu-141 je dolg 14,33 metra, razpon kril ima 3,88 metra, visok pa je 2,44 metra. Krila ima v obliki črke delta, tehta pa dobrih šest ton oziroma 6,215 kilograma. Domet letala je tisoč kilometrov, najvišja nadmorska višina, na kateri lahko deluje, pa je približno šest tisoč metrov. Njegov predhodnik je letalo Tupoljev Tu-123, njegov naslednik pa Tupoljev Tu-143.

Tupoljev Tu-141 ne pristaja kot običajno letalo, ampak se zanaša na padalo in rakete, ki mu omogočajo postopno pristajanje v pokončnem in vodoravnem položaju.

Sovjetska zveza naj bi tovrstna letala začela redno proizvajati leta 1979, za zdaj pa ni znano, koliko primerkov je po razpadu zveze ostalo v Ukrajini. Sovjetska zveza naj bi izdelala med 142 in 152 letal Tu-141.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje