V Italiji po razpustitvi parlamenta že določili datum predčasnih volitev

Svet 21. Jul 202210:29 > 19:52 2 komentarja
Sergio Mattarella
Francesco Ammendola/Italian presidential palace

Italijanski predsednik Sergio Mattarella je danes po odstopu premierja Maria Draghija razpustil oba domova parlamenta, poročajo tuje tiskovne agencije. To pomeni, da bodo imeli v Italiji predčasne parlamentarne volitve. Vlada je danes za datum volitev določila 25. september.

Sergio Mattarella je popoldne na Kvirinalu sprejel predsednika obeh domov parlamenta, predsednico senata Mario Elisabetto Casellati ter predsednika poslanske zbornice Roberta Fica, nato pa je sporočil, da je oba domova parlamenta razpustil.

“Politične razmere so vodile v ta položaj,” je predsednik dejal v kratkem televizijskem nagovoru. Pojasnil je, da se je za razpustitev parlamenta odločil, ker ne vidi možnosti oblikovanja drugačne vladne koalicije. Redne volitve v Italiji bi sicer morale biti prihodnjo pomlad.

Glede na ustavne roke morajo biti volitve v roku 70 dni, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. Vlada je danes že določila datum volitev, potekale bodo 25. septembra.

Mattarella je še poudaril, da so pred Italijo številne naloge, tudi na evropski ravni, do konca leta morajo sprejeti tudi proračun za prihodnje leto, zato je pozval, naj se kriza razreši hitro.

Draghijeva vlada bo sicer še naprej opravljala tekoče posle.

Zaupnica, ki ni bila dovolj prepričljiva

Spomnimo, premier Mario Draghi je dopoldne, potem ko v sredo v senatu ni dobil zahtevane široke podpore, Mattarelli ponudil odstop in predsednik ga je sprejel.

Draghi, ki je vlado vodil od februarja 2021, je v sredo v senatu sicer dobil zaupnico, ne pa tudi široke podpore. To je postavil kot pogoj za obstanek na položaju premierja, potem ko Mattarella njegovega odstopa prejšnji teden ni sprejel. Tri koalicijske stranke – Liga, Naprej Italija in Gibanje pet zvezd – niso glasovale, s tem pa je razpadla koalicija narodne enotnosti.

Vodji Lige in stranke Naprej Italija Matteo Salvini in Silvio Berlusconi sta sicer izražala pripravljenost ostati v vladi, a sta od Draghija terjala, da se odreče sodelovanju z Gibanjem pet zvezd, na takšno pogojevanje pa nekdanji šef ECB ni pristal. Salvini in Berlusconi računata, da bosta imela od predčasnih volitev več koristi kot od tega, da bi v času, ko se tudi Italija sooča z draginjo in energetsko krizo, ostala v vladi.

Vsi v njunih strankah sicer ne delijo tega mnenja, tako je danes stranko Naprej Italija že zapustil minister za javno upravo Renato Brunetta, ki je dejal, da so nekateri lastne interese postavili pred interese države.

Draghi je bil sicer po napovedi odstopa prejšnji četrtek deležen številnih pozivov, naj si premisli glede odstopa. K temu ga je pozvalo okoli 2000 županov, poslovneži, akademiki in drugi, ki so poudarjali, da je ključno, da ima država v negotovih časih trdno vlado za pripravo proračuna za leto 2023 in začetek koriščenja sredstev iz evropskega sklada za okrevanje.

Glede na zadnje raziskave javnega mnenja se na volitvah zmaga obeta skrajno desnim Bratom Italije Giorgie Meloni, ki edini med parlamentarnimi strankami niso bili v Draghijevi koaliciji. Dobili naj bi okoli 24 odstotkov glasov, tako da bi morali za oblikovanje vlade iskati partnerje, med katerimi se omenjata prav Liga in Naprej Italija.

Ligi se na volitvah obeta okoli 14 odstotkov glasov, stranki Naprej Italija pa okoli sedem odstotkov. Levosredinski Demokratski stranki medtem ankete napovedujejo okoli 22 odstotkov glasov, Gibanju pet zvezd, ki je slavilo na zadnjih volitvah, pa je podpora močno padla, dobilo naj bi le okoli 11 odstotkov glasov.

Draghi je svoji vladi zastavil cilj, da Italijo varno popelje skozi pandemijo covida-19 in ji zagotovi pomembno finančno pomoč Bruslja iz svežnja za okrevanje in odpornost. Brez Draghija na čelu vlade pa Italija nima več pomembnega garanta stabilnosti. V drugi polovici leta mora Italija izvesti ključne reforme, da bo lahko Bruselj izplačal naslednji obrok pomoči iz sklada za okrevanje. Poleg tega mora sprejeti proračun za leto 2023, kar običajno traja dolgo. V času naraščajoče inflacije in cen energentov, ki so posledica vojne v Ukrajini, pa bo država, če bodo razpisane predčasne volitve, le stežka sprejemala pomembne ukrepe in politične odločitve.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje