Padel s križarke in 15 ur čakal na rešitev: Nisem nameraval obupati

Svet 04. Dec 202209:00 1 komentar
Reševanje s križarke
PROFIMEDIA

James Michael Grimes je na zahvalni dan padel s križarke Carnival v Mehiškem zalivu in v morju 15 ur čakal na rešitev. "Nikoli nisem nameraval odnehati. Bil sem odločen, da bom plaval, dokler bodo imele noge in roke dovolj moči," se vztrajanja v morju in čakanja na rešitev spominja Grimes.

“Čudež,” kot so preživetje Jamesa Michaela Grimsa opisali ameriški mediji, se je zgodil na priljubljen ameriški praznik zahvalni dan. Grimes je bil na križarki Carnival Valor, ki je plula v Mehiškem zalivu, nato pa je z nje padel v morje in več kot 15 ur čakal na rešitev.

Kako se je 28-letnik znašel v morju, ni znano, saj se dogodkov ne spomni povsem natančno, poroča CNN. Zadnja stvar v njegovem spominu, preden se je znašel v morju, je druženje s sestro v baru, nato pa je odšel na stranišče.

“Od trenutka, ko sem se zavedal, da sem v vodi, sem poskušal sem ostati čim bolj pozitiven,” se prvih trenutkov v morju spominja Grimes. Zasluge za preživetje pripisuje pozitivnemu pogledu na svet, razpoloženje pa si je poskušal dvigovati tudi s petjem.

Med 15-urnim plavanjem je opazil dve veliki jati meduz, opazoval je sonce, ob tem pa naj bi zaradi napora izgubil več kilogramov.

“To je čudež. Nikoli nisem nameraval odnehati in si priznati, da je to to. Bil sem odločen, da bom plaval tako dolgo, kot me bodo držale noge in roke,” je dejal v pogovoru za CNN.

Reševanje s križarke
PROFIMEDIA

Žvečil bambusove veje

Boril se je tudi z zmedenostjo, v nekem trenutku pa je pod seboj v morju začutil tudi neznanega morskega prebivalca. Spomni se, da ga je poskušal pregnati z brcanjem, vendar ni dobro videl, ali je bil morski pes oziroma katera druga velika riba.

Med plavanjem je pograbil in žvečil vejo, ki jo je mimo njega prineslo morje. “Videti je bila kot bambus. Malo sem dobil okusa, saj sem sicer čutil le slano vodo,” opisuje Grimes.

Pogrešanega 28-letnika so našli v četrtek zvečer, približno 30 kilometrov stran od obale Louisiane, bil pa je v stabilnem stanju. Opazila ga je posadka na tankerju, okoli 20.25 pa so obvestili obalno stražo in stekla je reševalna akcija. Grimes je člana obalne straže videl kot angela varuha, ki ga je prišel rešit.

Želi si obiskati člane obalne straže

Seth Gross iz ameriške obalne straže je komentiral, da je možno, da je bil 28-letnik v vodi več kot 15 ur, kar je “absolutno največ” od primerov, ki so mu bili znani doslej. Dogodek je opisal kot enega od “čudežev zahvalnega dne”. Kot je še komentiral za CNN, primer rešenega moškega kaže, da je “volja do življenja nekaj, kar je treba upoštevati v vsaki iskalni oziroma reševalni akciji”.

Grimes načrtuje, da bi se vrnil v New Orleans in se srečal s posadko obalne straže, ki ga je rešila iz morja. “Če je to najslabša stvar, ki sem jo kdaj moral ponovno prestati, mislim, da bom v redu,” je dejal Grimes.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje