Pahor še nekaj časa ne bo mogel kandidirati za novo funkcijo

Slovenija 21. Jun 202419:52 6 komentarjev
Borut Pahor
Foto:Borut Živulović. /BOBO

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell namerava izbiro novega posebnega odposlanca za dialog Beograd-Priština prepustiti nasledniku, je danes pojasnil visoki uradnik EU. Zato se je odločil za podaljšanje mandata trenutnemu odposlancu Miroslavu Lajčaku. Interes za ta položaj je sicer izrazil nekdanji predsednik republike Borut Pahor.

“Visoki zunanjepolitični predstavnik se je odločil, da za nekaj mesecev podaljša mandat Miroslavu Lajčaku. Razlog je precej preprost. Visoki predstavnik je posrednik v dialogu, posebni odposlanec pa je njegova desna in leva roka. Visoki predstavnik Josep Borrell zato meni, da mora imenovanje novega odposlanca prepustiti svojemu nasledniku,” je za STA povedal visoki evropski uradnik.

Pojasnil je, da bo mandat Lajčaku, ki se sicer izteče 31. avgusta, podaljšan, dokler bo treba. Tako Borrell tudi še ni objavil razpisa za novega posebnega odposlanca, to je mogoče pričakovati v zadnjem četrtletju leta, ko bo predvidoma znan Borrellov naslednik oziroma naslednica, je še povedal vir pri EU. Po informacijah N1 je Pahor takšno odločitev Borrella že nekaj časa pričakoval in ga ni presenetila.

V EU po nedavnih evropskih volitvah potekajo intenzivni pogovori o razdelitvi vodilnih položajev v institucijah EU. Poleg predsednikov Evropske komisije, Evropskega sveta in Evropskega parlamenta mednje sodi tudi položaj visokega predstavnika unije za zunanjo in varnostno politiko. Ta položaj se obeta estonski premierki iz vrst liberalcev Kaji Kallas.

Pahor aprila izrazil interes za zasedbo položaja posebnega odposlanca

Slovaški diplomat Lajčak je položaj posebnega odposlanca, ki poleg dialoga med Srbijo in Kosovom pokriva tudi druga regionalna vprašanja na Zahodnem Balkanu, zasedel aprila 2020. Julija 2022 mu je Svet EU mandat podaljšal še za dve leti, torej do konca avgusta letos.

Interes za to, da bi ga nasledil na položaju, je v začetku aprila izrazil nekdanji predsednik republike Borut Pahor. Pri tem sta ga javno podprla premier Robert Golob in predsednica Nataša Pirc Musar.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje