Palestinski predstavnik v VS ZN: “Kako lahko svet dovoli takšne grozote?”

Svet 30. Dec 202311:36 > 15:09 4 komentarji
Gaza, vojna v Gazi, Palestina
Foto: Ibraheem Abu Mustafa/REUTERS

Izraelska vojska danes nadaljuje obstreljevanje ciljev na območju Gaze. Predstavniki v Varnostnem svetu pa so v petek na posebnem zasedanju obsojali napade Izraela na Gazo, na koncu pa se razšli brez ukrepov. Svetovna zdravstvena organizacija medtem izraža zaskrbljenost zaradi širjenja nalezljivih bolezni v Gazi.

Izraelska vojska danes nadaljuje obstreljevanje ciljev na območju Gaze. Kot je davi sporočila izraelska vojska, so bojna letala skupaj s kopenskimi silami in ob podpori mornarice napadla “teroristične celice in infrastrukturo na različnih območjih” palestinske enklave ob Sredozemskem morju. Izraelske enote so bile udeležene v silovitih spopadih s teroristi, so pojasnili po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

V napadih na mesto Gaza na severu enklave je bilo v zadnjem dnevu po navedbah izraelske vojske ubitih na desetine teroristov. Teh podatkov ni bilo mogoče neodvisnost preveriti, dodaja dpa. Med cilji, ki jih je uničila izraelska vojska na severu območja Gaze, so bili vojaški objekti Hamasa in skladišča orožja z vojaško opremo in komunikacijskimi napravami.

Medtem ko so izraelske sile pred tem poročale, da je njihov cilj prevzem operativnega nadzora nad severnim območjem Gaze, se sedaj osredotočajo na južni in osrednji del Gaze. Boji se stopnjujejo in širijo predvsem v južnem mestu Han Junis, ki velja za trdnjavo Hamasa. Vojska domneva, da se v tamkajšnjem podzemnem predoru zadržujejo voditelji Hamasa, ki stojijo za napadi na Izrael 7. oktobra.

V Varnostnem svetu pozivi h koncu spopadov v Gazi

Varnostni svet Združenih narodov pa se je včeraj na zahtevo Združenih arabskih emiratov sestal na še enem posebnem zasedanju o razmerah na območju Gaze, na katerem so se vrstili pozivi Izraelu h končanju napadov.

Urad za usklajevanje humanitarne pomoči ZN (Ocha) je pred zasedanjem poročal, da polovica nosečnic v Gazi trpi zaradi podhranjenosti in pomanjkanja pitne vode, da primanjkuje cepiv za novorojenčke in da vsak drugi otrok v Gazi trpi zaradi pomanjkanja vode, hrane in bolezni.

Zaradi izraelske ofenzive na območje Gaze po napadu pripadnikov Hamasa na Izrael 7. oktobra je bilo doslej svoje domove prisiljeno zapustiti kar 85 odstotkov prebivalcev te palestinske enklave oziroma 1,9 milijona ljudi. V izraelskih napadih je bilo po zadnjih podatkih ubitih 21.507 Palestincev, večinoma civilistov. Na izraelski strani je bilo 7. oktobra v napadu pripadnikov Hamasa ubitih nekaj manj kot 1.200 ljudi. Hamas je tudi zajel 240 talcev, od katerih jih na območju Gaze še vedno zadržuje kakih 130.

Varnostnemu svetu ZN so poročali pomočnik generalnega sekretarja ZN za Bližnji vzhod, Azijo in Pacifik Khaled Khiari, podpredsednik Carnegiejeve fundacije za mednarodni mir in nekdanji namestnik premierja Jordanije Marvan Muašer ter posebni svetovalec Norveškega sveta za begunce Itay Epshtain.

Epshtain je dejal, da palestinske oborožene skupine in Izrael brezobzirno kršijo osnova pravila mednarodnega humanitarnega prava. Pozval je k takojšnji ustavitvi izraelske ofenzive, pred katero se prebivalci Gaze nimajo kam umakniti. Tudi Muašer je izpostavil, da so Palestinci dovolj trpeli in da je potrebno takoj ustaviti spopade. Poudaril je, da noben mednarodni pravni dokument ne dovoljuje tako hudega bombardiranja civilistov, kot mu je svet vsak dan priča v Gazi. Po njegovih besedah problema ni mogoče rešiti po starih vzorcih, nujna pa je rešitev dveh držav.

Khiari je poudaril, da civilisti nosijo največje breme spopadov med Izraelom, skrajnim palestinskim gibanjem Hamas in drugimi skupinami, vse večje pa je tveganje prelivanja konflikta v širšo regijo Bližnjega vzhoda. To med drugim potrjuje dnevno obstreljevanje med Izraelom in Hezbolahom v Libanonu, je dejal.

Predstavnik Palestincev Majed Bamja je Izrael obtožil namernega in načrtnega pobijanja palestinskih civilistov, pri čemer je vprašal, kako lahko svet dovoli takšne grozote. Izraelski veleposlanik Gilad Erdan pa je vprašal, zakaj Varnostni svet ZN vedno skliče zasedanje le, ko so napadeni palestinski civilisti, nikoli pa, ko so tarče napadov izraelski. Zatrdil je, da so izraelski civilisti izpostavljeni napadom vsak dan. Veleposlaniki držav članic Varnostnega sveta so obsodili napad Hamasa na Izrael in zajetje talcev, vendar, kot je dejal ekvadorski veleposlanik Jose Javier De La Gasca, uničevanje palestinskih domov ni rešitev.

“Pobitih je bilo preveč civilistov,” je dejala britanska veleposlanica Barbara Woodward, potem ko je potrdila zavezo njene države izraelski varnosti. Kitajski predstavnik Geng Shuang je dejal, da nadaljevanje vojne prinaša le več žrtev na obeh straneh in pozval k obnovitvi pogajanj v smeri rešitve dveh držav. To je na koncu svojega nastopa podprl tudi predstavnik ZDA, ki je kritiziral tudi naraščanje nasilja izraelskih naseljencev nad Palestinci in veliko število civilnih žrtev v Gazi.

Varnostni svet ZN se je razšel brez ukrepa.

WHO zaskrbljen zaradi širjenja nalezljivih bolezni v Gazi

“Medtem ko so ljudje še naprej množično razseljeni po južnem delu Gaze, pri čemer so se bile nekatere družine prisiljene večkrat preseliti, mnogi pa so se zatekli v prenatrpane zdravstvene ustanove, moji kolegi iz WHO in jaz ostajamo zelo zaskrbljeni zaradi naraščajoče nevarnosti nalezljivih bolezni.”

To je na družbenem omrežju X sporočil Generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. Kot je dejal, so od sredine oktobra do sredine decembra zabeležili približno 180.000 primerov okužb zgornjih dihal in več kot 136.000 primerov diareje, od tega polovico pri otrocih, mlajših od pet let. Zabeležili so tudi 55.400 primerov uši in garij, 5330 primerov noric in 42.700 primerov kožnega izpuščaja, vključno s 4722 primeri impetiga, zelo nalezljive bakterijske okužbe kože.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje