Papež v poslanici: Za “grozljivo nesrečo” v Ukrajini krive človeške odločitve

Svet 16. Dec 202214:18 3 komentarji
Papež Frančišek
Guglielmo Mangiapane/REUTERS

Papež Frančišek je v poslanici pred katoliškim svetovnim dnevom miru 1. januarja, vojno v Ukrajini označil kot "grozljivo nesrečo", za katero so krive človeške odločitve. Kot že večkrat od začetka vojne jo je znova označil tudi kot "poraz" za celotno človeštvo. Svet je pozval k bratstvu in solidarnosti.

Papež Frančišek je v poslanici pred katoliškim svetovnim dnevom miru 1. januarja, ki jo je Vatikan objavil danes, vojno v Ukrajini označil kot “grozljivo nesrečo”, za katero so krive človeške odločitve. Kot že večkrat od začetka vojne jo je znova označil tudi kot “poraz” za celotno človeštvo. Svet je pozval k bratstvu in solidarnosti.

Zaradi “stranskih učinkov” vojne trpijo tudi ljudje tisoče kilometrov od Ukrajine

“Vojna v Ukrajini uničuje nedolžne žrtve in širi negotovost, ne le med neposredno prizadetimi, ampak na razpršen in neselektiven način za vse,” je opozoril Frančišek in spomnil, da zaradi “stranskih učinkov” vojne trpijo tudi ljudje tisoče kilometrov oddaljeni od Ukrajine. Pri tem je omenil težave pri dobavi žita in visoke cene goriv, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

“Medtem ko so za covid-19 našli cepivo, za vojno še ni ustrezne rešitve. Zagotovo je virus vojne težje premagati kot tistega, ki okuži človeški organizem, saj ne prihaja od zunaj, ampak iz notranjosti človeškega srca, ki ga je pokvaril greh,” je zapisal poglavar katoliške cerkve.

Po njegovi oceni je največja lekcija, ki jo je ljudem pustila pandemija covida-19, spoznanje o pomenu “človeškega bratstva”. “Spoznali smo tudi, da zaupanje v napredek, tehnologijo in učinke globalizacije ni le postalo pretirano, ampak se je prelevilo v individualistično in malikovalsko zastrupitev, ki ogroža želeno zagotavljanje pravičnosti, soglasja in miru,” je dejal.

V središče znova postaviti besedo “skupaj”

V središče je treba zato znova postaviti besedo “skupaj”, “kajti le skupaj, v bratstvu in solidarnosti, lahko gradimo mir, zagotavljamo pravičnost in premagujemo najbolj boleče dogodke,” je sklenil papež.

“Čas je, da se vsi zavzamemo za ozdravljenje naše družbe in našega planeta ter ustvarimo temelje pravičnejšega in mirnejšega sveta, ki si bo iskreno prizadeval za skupno blagostanje, ki bo resnično zajelo vse,” je izpostavil Frančišek in poudaril, da se številne moralne, socialne, politične in gospodarske krize medsebojno povezane.

Frančišek je poslanico pripravil ob svetovnem dnevu miru, ki ga katoliška cerkev obeležuje 1. januarja, na god Marije, Matere božje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje