Papež imenoval 21 novih “princev Cerkve”

Svet 30. Sep 202314:14 0 komentarjev
Papež Frančišek imenuje 21 novih kardinalov
Vatican Media/REUTERS

Papež Frančišek je danes na Trgu svetega Petra v Vatikanu pozdravil 21 novih kardinalov. Med novimi kardinali jih bo 18 lahko na konklavu volilo novega papeža, saj so mlajši od 80 let.

Papež Frančišek je danes na konzistoriju v kardinale povzdignil 21 duhovnikov, ki jih je izbral sredi poletja. Nove “prince Cerkve” je pozdravil pred množico na Trgu svetega Petra v Vatikanu. Ob tem je kolegij kardinalov primerjal s simfoničnim orkestrom, v katerem mora ob sicer nujni raznolikosti vsak zvok prispevati k skupnemu načrtu.

“Kolegij kardinalov je poklican, da je podoben simfoničnemu orkestru, ki predstavlja harmonijo in sinodalnost Cerkve,” je dejal 86-letni Frančišek.

“Raznolikost je nujna in nepogrešljiva. Vendar mora vsak zvok prispevati k skupnemu načrtu,” je dodal. V luči tega je kot nujno izpostavil “medsebojno poslušanje”, poroča vatikanski spletni portal Vatican News.

Škrlatno oblečeni kardinali so eden za drugim pokleknili pred papežem, ki jim je podelil dva simbola njihove visoke službe – škrlatno štirioglato kapo, znano kot biret, in kardinalski prstan, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Papež Frančišek imenuje 21 novih kardinalov
Vatican Media/REUTERS

To je bil sicer že deveti konzistorij, uradno srečanje kolegija kardinalov, v času papeževanja Frančiška. Pozorno naj bi ga spremljali predvsem zaradi morebitnih namigov o prihodnji usmeritvi Cerkve, saj je prvi mož katoliške cerkve v preteklosti že dejal, da ni izključeno, da bo nekoč odstopil s položaja, kot je to storil njegov predhodnik Benedikt XVI.

Med novimi kardinali jih bo 18 lahko na konklavu volilo novega papeža, saj so mlajši od 80 let.

Papež Frančišek imenuje 21 novih kardinalov
Vatican Media/REUTERS