Papež: V istospolni zvezi se blagoslovi oseba in ne zveza

Svet 26. Jan 202414:54 0 komentarjev
Papež Frančišek
Papež Frančišek. Foto: Vatican Media/REUTERS

Potem ko je papež Frančišek decembra dovolil blagoslov istospolnih parov, se je nanj vsul plaz kritik privržencev katoliške cerkve. Papež se je odzval na kritike in pojasnil, da katoliška cerkev blagoslovi posameznika in ne zvezo.

V skladu z deklaracijo Fiducia supplicans, ki jo je decembra lani odobril papež Frančišek, je Vatikan omogočil blagoslov “parov v neurejenih zvezah”, kot so ponovno poročeni pari in istospolni pari, pod pogojem, da se izvaja zunaj liturgičnih obredov.

Ob tem so izpostavili, da blagoslova za istospolne pare ne bo mogoče opravljati s kakršnimi koli oblačili, gestami ali besedami, ki se uporabljajo ob poroki. Sveti sedež je takrat tudi opozoril, da z blagoslovom ne odobrava tovrstnih razmerij in da ne spreminja cerkvenega nauka o zakonski zvezi.

Kljub temu je odločitev povzročila ogorčenje nekaterih konservativnih prelatov, zlasti v Afriki, kjer je homoseksualnost v številnih državah še vedno nezakonita. Gvinejski kardinal Robert Sarah, vplivni predstavnik konservativnega tabora, jo je obsodil kot herezijo.

V govoru dikasteriju za nauk vere je papež danes še izpostavil, da za prejem tega blagoslova, ki se izvaja izven liturgičnih obredov, ni potrebna moralna popolnost.

Ko par prosi zanj, se ne blagoslavlja zveza, ampak samo osebi, ki sta skupaj zaprosili za blagoslov, je dejal. Poudaril je še, da je pri tem treba upoštevati “kontekst, kraje, kjer živijo ti pari, in najprimernejši način za izvedbo blagoslova”.

Papež Frančišek je sicer že večkrat dejal, da bi morala biti Cerkev odprta za vse, tudi za vernike LGBTQ+. Vendar pa je tudi jasno povedal, da meni, da je homoseksualnost “greh, tako kot vsako spolno dejanje zunaj zakonske zveze”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!