Parlament v Čilu potrdil zakon o zakonskih zvezah istospolnih parov

Svet 07. Dec 202122:53 0 komentarjev
čile
Rodrigo Garrido/REUTERS

Parlament v Čilu je danes potrdil zakon, ki istospolnim parom omogoča sklepanje zakonskih zvez. Zakon mora podpisati še predsednik Sebastian Pinera, ki spremembe, v skladu s katerimi bodo lahko istospolni pari tudi posvojili otroke, podpira.

Predlog zakona je danes najprej prejel zeleno luč zgornjega doma kongresa, senata, takoj za tem pa ga je z 82 glasovi proti 20 potrdil še spodnji dom, poslanska zbornica.

Čile je leta 2015 legaliziral civilne zveze istospolnih parov, leta 2017 pa je takratna predsednica Michelle Bachelet v kongres poslala predlog zakona, ki je zanje omogočal tudi sklenitev zakonske zveze.

Konservativni naslednik Bacheletove, Sebastian Pinera, ki marca prihodnje leto zaključuje mandat, je junija naznanil, da si bo prizadeval za potrditev zakona po hitrem postopku. Temu je vztrajno nasprotoval najbolj konservativen blok vladajočega desnega krila, a je zakon v kongresu, kjer ima večino opozicija, vseeno prejel potrditev na vsakem koraku procesa.

Glede vprašanja sta na nasprotnih bregovih tudi kandidata, ki sta se uvrstila v drugi krog predsedniških volitev 19. decembra. Kandidat levice Gabriel Boric zakon podpira, kandidat desnice Jose Antonio Kast pa je sodeloval v kampanji proti njemu.

V Latinski Ameriki se istospolni pari lahko trenutno poročajo v Kostariki, Ekvadorju, Kolumbiji, Braziliji, Urugvaju, Argentini in v 14 od 32 mehiških zveznih držav.

Rodrigo Garrido/REUTERS
Rodrigo Garrido/REUTERS
Rodrigo Garrido/REUTERS
Rodrigo Garrido/REUTERS
Rodrigo Garrido/REUTERS

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!