Parlamentarne volitve na Hrvaškem bodo aprila ali maja

Svet 04. Mar 202419:09 0 komentarjev
hrvaški sabor
Hrvaški sabor (Foto: Milos Vujinovic/ BOBO)

Parlamentarne volitve na Hrvaškem bodo potekale spomladi. Najkasneje do 22. marca bo razpuščen sabor, volitve pa morajo biti nato razpisane v 30 do 60 dneh.

Hrvaški premier in predsednik vladajoče HDZ Andrej Plenković je danes razkril, da bodo parlamentarne volitve na Hrvaškem potekale spomladi. Napovedal je namreč, da bodo najkasneje do 22. marca razpustili sabor, predsednik države Zoran Milanović pa mora nato v 30 do 60 dneh razpisati volitve. To pomeni, da bi te lahko potekale aprila ali maja.

“Volitve v sabor bodo potekale pred volitvami v Evropski parlament,” je na današnji novinarski konferenci po seji predsedstva stranke HDZ napovedal Plenković. Pojasnil je, da bo sam nosilec liste v prvi volilni enoti, ki obsega severozahodni del zagrebške županije ter del središča in zahoda Zagreba. Generalni sekretar stranke HDZ Krunoslav Katičić bo vodil volilno kampanjo, kulturna ministrica Nina Obuljen Koržinek pa bo pripravila volilni program.

Namestnik generalnega sekretarja HDZ Vlatko Vuković bo skrbel za finance, tiskovni predstavnik vlade Marko Milić bo vodja politično-medijskega komuniciranja, tiskovni predstavnik HDZ Zoltan Kabok pa bo tiskovni predstavnik kampanje, je še napovedal Plenković.

Plenković je danes razkril tudi nosilce list v preostalih volilnih enotah. To bodo aktualni predsednik sabora Gordan Jandroković, predsednik varaždinske županije Anđelko Stričak, obrambni minister Ivan Anušić, minister za delo, pokojninski sistem, družino in socialne politike Marin Piletić, notranji minister Davor Božinović, minister za hrvaške veterane Tomo Medved, minister za pomorstvo, promet in infrastrukturo Oleg Butković, pravosodni minister Ivan Malenica, minister za prostorsko ureditev, gradbeništvo in državno premoženje Branko Bačić ter vodja državnega urada za Hrvate zunaj Republike Hrvaške Zvonko Milas.

Na Hrvaškem bodo letos poleg evropskih in parlamentarnih volitev potekale tudi predsedniške volitve. Volitve v Evropski parlament bodo potekale 9. junija, predsedniške pa proti koncu leta.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!