Peking ovit v gost oblak peščenega viharja: “Gre za najhujši pojav v tem letu”

Svet 22. Mar 202310:10 0 komentarjev

Kitajsko glavno mesto je ovito v gost oblak peščenega viharja. Onesnaženost zraka je poskočila na nevarne ravni, je sporočil tamkajšnji meteorološki urad.

Več kitajskih provinc je zajel peščeni vihar, v gost oblak oranžnega prahu je zavita tudi prestolnica Peking. Po podatkih tamkajšnjega centra za spremljanje ekoloških dejavnikov je indeks kakovosti zunanjega zraka s trdimi delci PM10 presegel najvišje vrednosti vseh dozdajšnjih meritev.

Pristojni so prebivalce zato opozorili, naj se v teh dneh ne zadržujejo na prostem, voznike pa pozvali, naj ostanejo pozorni in zaradi slabe vidljivosti v prometu zmanjšajo hitrost.

Koncentracija delcev PM10 je do 6. ure zjutraj po lokalnem času dosegla 1.667 µg/m3 (mikrogramov na kubični meter), so v sredo sporočile oblasti, ki so pojav označile za najhujši peščeni vihar v tem letu. Sredina meritev je namreč za kar 37-krat presegla priporočljive dnevne smernice, ki jih je določila Svetovna zdravstvena organizacija, in znaša 45 mikrogramov na kubični meter.

Kitajsko prestolnico v spomladanskem času pogosto prizadenejo peščeni viharji, onesnaženost zaradi industrijske dejavnosti in hitro krčenje gozdov pa kakovost zraka v takšnih razmerah še poslabšata. Poleg Pekinga je vremensko opozorilo izdalo več kitajskih provinc, tudi Šanši, Hebej, Hejlongdžjang, Džilin, Ljaoning, Šandong, Henan, Džjangsu, Anhuj in Hubej, poroča kitajska meteorološka uprava.

Peking Peking
Tingshu Wang/REUTERS
Peking Peking
Tingshu Wang/REUTERS
Peking Peking
Tingshu Wang/REUTERS

Kitajska uporablja štiristopenjski sistem vremenskih opozoril, pri čemer rdeča pomeni najstrožje opozorilo, sledijo ji oranžna, rumena in modra.

Peščeni vihar je v torek pripotoval iz Mongolije in se je po navedbah kitajskih meteoroloških služb postopoma pomikal proti osrednjemu in vzhodnemu delu države. Zaradi pomanjkanja padavin in vetrov nizkega pritiska so se v državo prenesli tudi peščeni delci.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!