Pelješki most dobil ime

Svet 14. Jun 202211:57 > 13:31 3 komentarji
Most na Pelješac
Milan Šabić/PIXSELL/BOBO

Pelješki most je uradno dobil ime – Pelješac. Kdaj ga bodo odprli za promet, še ni znano, saj še vedno niso dokončali povezovalnih cest. Po dosedanjih informacijah bodo avtomobili čez most lahko začeli voziti v drugi polovici julija, ko bo most odprt, pa bi lahko postal tudi nova turistična zanimivost, piše hrvaški tednik Nacional.

Ime mosta je pretekli teden razkrila tabla, ki so jo postavili na začetku mostu, na njej pa je poleg imena Pelješac zapisana tudi njegova dolžina, ki znaša 2404 metre, je danes razkril hrvaški časnik Jutarnji list.

Podjetje Hrvatske autoceste je odprtje mostu za promet napovedalo za začetek turistične sezone, a so ga zaradi zamud pri gradnji povezovalnih cest prestavili.

Most Pelješac je delo slovenskega inženirja Marjana Pipenbaherja in kitajskega gradbenega podjetja China Road and Bridge Corporation (CRBC). Njegova gradnja se je po 1.277 dneh končala konec januarja letos.

Z mostom Pelješac bo Hrvaška prvič v zgodovini samostojne države povezana v enotno celoto, saj skrajni jug države ne bo več ločen od matice. Na polotoku zato zdaj ne rastejo samo cene zemljišč, ampak pričakujejo, da se bosta povečala tudi zanimanje pomorcev za skrajni jug Hrvaške in promet v marinah, piše Nacional.

To so za tednik potrdili tudi na ministrstvu za pomorstvo, promet in infrastrukturo. “Verjamemo, da bo most prispeval k izboljšanju razvoja pomorskega turizma na skrajnem jugu Hrvaške. Poleg tega, da bo pelješki most prinesel neprekinjeno prometno zvezo, pa se s svojo konstrukcijo nevsiljivo zliva s pogledom na Malostonski zaliv. Domnevamo lahko, da bo kot tak predstavljal svojevrstno zanimivost na morju in vzbudil radovednost pomorcev, ki plujejo na tem območju,” so za Nacional pojasnili na ministrstvu.

S tem se strinjajo tudi na ministrstvu za turizem, kjer predvidevajo, da bodo rezultati v turizmu na skrajnem jugu Hrvaške odslej manj odvisni od dostopnosti letalskih povezav. “Verjamemo, da bo ta prometna povezava imela pozitiven vpliv na območje okoli samega mostu, posebno na otok Pelješac, pa tudi na celoten dubrovniški arhipelag in Konavle, ker bodo zdaj dostopni tudi turistom, ki na Hrvaško tradicionalno prihajajo z avtomobili,” so sporočili.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje