Hrvati v pričakovanju spojitve Pelješkega mostu, odprtje leta 2022

Svet 26. Jul 202110:17 0 komentarjev

V sredo bodo simbolično spojili most na Pelješac in tako povezali skrajni jug Hrvaške s preostankom države. Za promet bodo most predvidoma odprli junija naslednje leto.

Čeprav bo v sredo zvečer slovesnost ob spojitvi jeklenih konstrukcij na Pelješkem mostu, del še ni konec. Sledijo še asfaltiranje, postavitev prometne signalizacije in druga dela.

Po navedbah hrvaškega ministra za morje, promet in infrastrukturo Olega Butkovića vse napreduje v skladu z urnikom, večjih zamud pa ni. Most bi tako lahko za promet odprli v začetku junija prihodnje leto.

Pelješki most gradijo Kitajci, in sicer podjetje China Road and Bridge Corporation (CRBC). Strošek je ocenjen na 420 milijonov evrov, 85 odstotkov pa bodo pokrila kohezijska sredstva EU. Projektiral ga je slovenski inženir Marjan Pipenbaher.

Hrvati na most, ki bo dolg 2,4 kilometra, gledajo kot na čakanje na Godota, saj je minilo že 23 let od prve omembe tega projekta v parlamentu. S tem mostom bodo Pelješac in Dubrovnik povezali s preostankom države.

Pelješki most Pelješki most
Hrvatske ceste
Pelješki most Pelješki most
Hrvatske ceste
Pelješki most Pelješki most
Hrvatske ceste
Pelješki most Pelješki most
Hrvatske ceste

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!