Pentagon: Samomorilski napadalec v Kabulu je bil samo eden

Svet 27. Avg 202119:20 > 19:21 0 komentarjev
Kabul
Stringer/REUTERS

Iz Pentagona so sporočili, da naj bi bil samomorilski napadalec v Kabulu samo eden in opozorili, da so možni še novi napadi na civiliste, ki skušajo zapustiti Afganistan. V Afganistanu je po ocenah še okoli 1500 ameriških državljanov, Velika Britanija ima v državi še okoli 400 ljudi, Nemčija pa 200.

Morilski napad pred kabulskim letališčem je v četrtek izvedel samo en samomorilski napadalec, je danes v Washingtonu sporočil ameriški general Hank Taylor. Hkrati pa so v Pentagonu opozorili, da bi lahko prišlo do novih podobnih napadov še pred koncem meseca.

“Mislimo, da ni bilo še druge eksplozije pri oz. v bližini hotela Baron. Menimo, da je bil samo en samomorilski napadalec,” je povedal ameriški general. Prej se je namreč ocenjevalo, da je v bližini tega hotela, ki stoji v bližini letališča, eksplodirala še ena bomba.

V četrtkovi eksploziji samomorilskega napadalca v množici več tisoč ljudi, ki so pred letališčem čakali na evakuacijo, je bilo po ameriških podatkih ubitih najmanj 85 ljudi, med njimi tudi 13 ameriških vojakov. Po nekaterih poročilih pa je bilo ubitih celo 170 ljudi. Odgovornost za napad je prevzela džihadistična skupina Islamska država (IS) v Afganistanu.

Možni novi napadi

V Pentagonu so tudi opozorili, da bi lahko v naslednjih dneh prišlo do novih tovrstnih napadov na civiliste, ki skušajo zapustiti Afganistan. “Imamo verodostojne grožnje. Specifične, verodostojne grožnje,” je povedal tiskovni predstavnik Pentagona John Kirby.

Cilj Američanov sicer je, da se evakuacija zaključi do konca meseca. Doslej so od sredine meseca iz države z letali že evakuirali več kot 100.000 ljudi, še 5400 pa jih na letališču čaka, je še povedal general Taylor. Hkrati pa izrazil prepričanje, da jim bo uspelo. “Od 14. avgusta so ZDA evakuirale ali pomagale pri evakuaciji okoli 100.100 ljudi,” so sporočili iz Bele hiše nekaj ur po napadu skrajne skupine Islamska država v bližini letališča, ki je terjal najmanj 90 žrtev.

Številne države sklenile evakuacijske lete

Vse tuje sile v Afganistanu po navedbah neimenovanega diplomata za tiskovno agencijo Reuters pričakujejo, da bodo svoje državljane in zaposlene na veleposlaništvih evakuirali do 30. avgusta, povzema britanski BBC. V Afganistanu je po ocenah še okoli 1500 ameriških državljanov, Velika Britanija ima v državi še okoli 400 ljudi, Nemčija pa 200.

Številne države so sicer že sklenile evakuacijske lete, med njimi Nizozemska in Danska. Evakuacije je medtem danes že končala Španija. V Dubaj sta namreč prispeli še zadnji letali, ki bosta od tam poleteli v vojaško bazo Torrejon de Ardoz v bližini Madrida. Na njih je bilo okoli 170 ljudi, od tega tudi 83 Afganistancev, ki so delali za Španijo, Portugalsko in zvezo Nato.

Operacijo sta končali tudi Švedska in Norveška. Švedska je iz Afganistana rešila več kot 1100 ljudi. Priznavajo pa, da jim ni uspelo rešiti vseh, ki so bili na seznamu za evakuacijo. Norveška, ki je končanje evakuacij napovedala v četrtek, je skupno rešila skoraj 1100 ljudi.

Avstrijsko zunanje ministrstvo je pojasnilo, da so doslej iz Afganistana ob podpori Avstrije rešili več kot sto ljudi. Še nekaj deset avstrijskih državljanov z afganistanskim koreninami pa je še v Kabulu in okolici, so dodali.

Letališče v Kabulu
Satellite image 2021 Maxar Technologies/REUTERS

V Albanijo prispelo 121 Afganistancev

V Albanijo pa je prispelo danes 121 Afganistancev, skupno bo država sicer začasno namestila do 4000 Afganistancev, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Velika Britanija bo evakuacije končala v prihodnjih urah. Kot je pojasnil obrambni minister Ben Wallace, trenutno obravnavajo še okoli tisoč ljudi, ki so na letališču, skušali pa bodo najti še nekaj ljudi med množico. Dodal je še, da so zaprli tudi hotel Baron, center za pregled potnikov in letališki vhod Abbey, ki so jih uporabljali za obravnavo potnikov.

Od sredine avgusta so iz Afganistana rešili skoraj 14.000 Britancev in Afganistancev. “Žalostno pa je dejstvo, da vsem ne bo uspelo priti ven,” je ob tem priznal Wallace.

Nemčija je operacijo sklenila že v četrtek, je pa na njihovem seznamu za evakuacijo še okoli 300 Nemcev in več kot 10.000 Afganistancev. Nemško zunanje ministrstvo je pojasnilo, da še vedno prejemajo prošnje za odhod iz Afganistana, zato se številke še večajo. Nemška vojska je sicer iz Afganistana rešila 5347 ljudi, med njimi več kot 4000 Afganistancev.

UNHCR ostaja v Afganistanu

Visoki komisariat Združenih narodov za begunce (UNHCR) se ne namerava umakniti iz Afganistana, je sporočil predstavnik nemške izpostave te organizacije Chris Melzer. “Gasilci tudi ne bežijo, ko gori. Nasprotno. Z več sto sodelavci ostajamo v Afganistanu,” je zatrdil.

Melzer je opozoril, da za UNHCR niso pomembni samo tisti, ki bežijo iz Afganistana, ampak tudi tisti, ki so begunci v lastni državi. “Imamo nekaj tisoč ljudi, ki so doslej že zapustili državo. A imamo 3,5 milijona ljudi, ki so na begu pred nasiljem znotraj Afganistana. To je resničen humanitarni problem,” je dejal.

Primanjkuje medicinske opreme in zdravil

V Afganistanu je začelo že močno primanjkovati medicinske opreme in zdravil, so danes opozorili v Svetovni zdravstveni organizaciji. Zalog je le še za nekaj dni, pošiljanje novih zalog pa je zaradi varnostne situacije ustavljeno, je opozoril koordinator WHO za regijo Rick Brennan. WHO poskuša s pomočjo Pakistana medicinsko opremo in zaloge dostaviti na letališče v Mazar-i-Šarifu. A prva letala naj bi tja poletela šele v začetku prihodnjega tedna.

Največja težava so stroški zavarovanja. Cene zavarovanja tovrstnega poleta v Afganistan so dosegle neverjetne višine, je opozoril Brennan. Medtem pa se v Afganistanu že soočajo z velikim pomanjkanjem. Primanjkuje sanitetni material za oskrbo poškodovanih in tudi zdravil za kronične bolnike.

Brennan je sicer kot pozitivno izpostavil, da še vedno deluje 97 odstotkov od skupno 2200 zdravstvenih ustanov v Afganistanu, ki jih WHO oskrbuje in podpira. A klinikam se iz varnostnih razlogov ženske in otroci raje izogibajo. Prav tako v njih ne delajo več ženske. Vendar pa se strah žensk pred talibani počasi umirja, je povedal Brennan.

Varnostni svet ZN zahteva odgovornost napadalcev

Varnostni svet Združenih narodov je danes pozval, da je treba storilce in organizatorje četrtkovega bombnega napada na letališču v Kabulu pripeljati pred roko pravice. V posebni izjavi so članice tega najmočnejšega organa ZN pozvale mednarodno skupnost, naj aktivno sodeluje pri tem, da bodo napadalci kaznovani. “Članice varnostnega sveta izpostavljajo potrebo, da se terja odgovornost storilcev, organizatorjev, financerjev in sponzorjev teh obsojanja vrednih dejanj terorizma in da se jih pripelje pred roko pravice,” je v skupni izjavi zapisalo 15 članic VS ZN.

Članice so tudi pozvale k spoštovanju civilistov in k pospešitvi njihove varne evakuacije. Izpostavile so tudi pomen misije ZN za pomoč Afganistanu (Unama).

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je zaradi položaja v Afganistanu za ponedeljek sklical sestanek petih stalnih članic VS ZN – ZDA, Rusije, Kitajske, Francije in Velike Britanije. Slednji dve že pripravljata resolucijo glede Afganistana.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!