Perujska predsednica Boularte kljub nasilnim protestom ne bo odstopila

Svet 17. Dec 202221:05 0 komentarjev
Dina Boularte
PROFIMEDIA

Perujska predsednica Dina Boularte je danes zatrdila, da ne bo odstopila zaradi nasilnih protestov, ki so izbruhnili po odstavitvi njenega predhodnika Pedra Castilla. Obenem je pozvala perujske poslance k podpori predčasnim volitvam, ki bi po njenem prinesle umiritev razmer.

“Kaj bi rešil moj odstop? Vztrajali bomo, dokler kongres ne bo privolil v predčasne volitve,” je predsednica Dina Boularte poudarila v današnjem televizijskem nagovoru Perujcem. Parlament je predlog predčasnih volitev v petek zavrnil. Za sprejetje je bilo namreč potrebnih 87 glasov, a je za razpis predčasnih volitev več kot dve leti pred rednimi glasovalo le 49 poslancev.

Peru pretresajo nasilni protesti, odkar je levičar Pedro Castillo prejšnji teden skušal razpustiti parlament, ki ga nadzorujejo desni politiki, vendar pa je kongres nato odstavil njega, vojska in policija pa se nista postavili na njegovo stran. Po aretaciji je bilo najprej mirno, nato pa so se njegovi podporniki po državi zbudili in sprožili nemire. Zahtevajo izpustitev Castilla, odstop predsednice Boularte in takojšnje splošne rešitve.

Perujski obrambni minister Albert Otarola je zato v sredo uvedel 30-dnevne izredne razmere po vsej državi. Doslej je v spopadih med policijo in podporniki Castilla protestih umrlo 22 ljudi. Predsednica Boularte je v nagovoru ljudstvu izrazila obžalovanje zaradi smrtnih žrtev in poudarila, da so varnostne sile na perujskih ulicah zato, da zaščitijo državljane.

Zaradi protestov je bilo zaprtih več perujskih letališč, med drugim v mestu Cusco, kjer je obtičalo okoli 5000 turistov. Po navedbah perujskega ministra za turizem Luisa Fernanda Helguera je mesto doslej zapustilo že okoli 4500 ljudi, ki so želeli nadaljevati pot proti prestolnici Lima ali drugim mestom, najkasneje do nedelje pa bi lahko naprej odpotovali vsi preostali potniki.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!