Pet let po referendumu o brexitu pogovori med Brusljem in Londonom še potekajo

Svet 23. Jun 202109:35 0 komentarjev
Velika Britanija
Toby Melville/REUTERS

Izstop Združenega kraljestva iz Evropske unije je 23. junija 2016 podprlo 51,9 odstotkov udeležencev referenduma.

Mineva pet let od referenduma o brexitu, na katerem so se Britanci odločili za izstop Združenega kraljestva iz Evropske unije. Otok je iz EU uradno izstopil konec januarja lani, z začetkom letošnjega leta pa je zapustil še evropsko carinsko unijo in notranji trg, s čimer je dokončno zapustil Unijo.

Britanci so 23. junija 2016 na referendumu, ki ga je obljubil tedanji premier David Cameron, glasovali o tem, ali naj Združeno kraljestvo zapusti EU ali ostane v povezavi. Za izstop je glasovalo 51,9 odstotka volivcev. Cameron, ki je zagovarjal obstanek v Uniji, je julija istega leta odstopil. Z napornimi pogajanji o izstopu Združenega kraljestva iz EU se je tako spopadla njegova naslednica Theresa May. Začela so se junija 2017 in so trajala do oktobra 2019, ko jih je zaključil premier Boris Johnson, saj je May odstopila.

Izstop je bil sprva predviden za 29. marec 2019, a so ga morali predvsem zaradi nasprotovanja britanskih poslancev dogovoru med Londonom in Brusljem trikrat preložiti. Otok je Unijo po 47 letih članstva kot prva članica uradno zapustil 31. januarja 2020 opolnoči, ko se je začelo 11-mesečno prehodno obdobje. V tem državljani in podjetja na obeh straneh Rokavskega preliva brexita še niso občutili.

Brexit
Fabrizio Bensch/REUTERS

Spremembe in zapleti

Strani sta nato začeli še pogajanja o prihodnjih odnosih, ki so se sklenila 24. decembra lani s sklenitvijo sporazuma o trgovini in sodelovanju med EU in Združenim kraljestvom. Ta obsega prosto in pravično trgovino, ekonomsko in socialno partnerstvo, varnost državljanov ter upravljanje sporazuma. Ne pokriva pa sodelovanja na področjih zunanje politike, obrambe in zunanje varnosti. Tako je Združeno kraljestvo z začetkom letošnjega leta z izstopom iz evropske carinske unije in enotnega trga dokončno zapustilo EU. Novo leto je v odnosih med EU in Otokom prineslo številne spremembe, med drugim pri potovanjih, priseljevanju, študiju in tudi trgovini.

Pogajanja med Brusljem in Londonom
Eddie Mulholland/REUTERS

A s tem zapletov v odnosih med Londonom in Brusljem še ni bilo konec. Evropska unija je namreč marca letos zaradi kršenja sporazuma o britanskem izstopu iz EU proti Združenemu kraljestvu sprožila dva pravna postopka. Bruselj med drugim Londonu očita kršenje severnoirskega protokola, katerega namen je preprečiti trdo mejo na irskem otoku. Britanska vlada bi morala v skladu z ločitvenim dogovorom do konca marca vzpostaviti carinski nadzor za blago iz Velike Britanije na Severno Irsko, a se je v začetku junija odločila za “preložitev” uvedbe tega nadzora na določenih področjih. Pogovori med stranema glede tega vprašanja se nadaljujejo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!