Pfizer in Moderna podražila cepiva proti covidu-19

Svet 01. Avg 202120:01 > 20:11 0 komentarjev
Pfizer
Carlos Osorio/Reuters

Ameriški podjetji Pfizer in Moderna sta v zadnjih pogajanjih z državami članicami EU krepko zvišali cene svojih cepiv proti covidu-19.

Ameriški podjetji Pfizer in Moderna sta zvišali cene svojih cepiv. Nova cena Pfizerjevega cepiva tako zdaj znaša 19,5 evra, prej je bilo štiri evre cenejše, cena Moderninega cepiva pa je s približno 19 narasla na 21,5 evra, je dele sicer tajnih pogodb povzel britanski Financial Times (FT).

EU izpolnila cilj

Izhodiščna cena Moderninega cepiva je bila kar 24 evrov za odmerek, a jo je evropska stran spričo večjih naročenih količin uspela znižati, FT še navaja neimenovani evropski vir, blizu pogajanjem. V omenjenih podjetjih te novice za zdaj niso želeli komentirati.

Evropska komisija je sicer pred dnevi sporočila, da je Evropska unija (EU) na dobri poti, da do konca poletja precepi vsaj 70 odstotkov odraslega prebivalstva. Cilj EU se je sicer glede deleža cepljenih v minulih mesecih vseskozi malce spreminjal. Najprej so v komisiji opredelili cilj 70 odstotkov cepljenih odraslih do poletja, nato so začeli govoriti o koncu poletja, nato o juliju, pri čemer niso natančno opredelili, ali se cilj nanaša na prvi odmerek ali celotno cepljenje.

Predsednica Evropske komisije Ursula Von der Leyen pa je pred dnevi nato sporočila, da je cilj izpolnjen ter da je Evropa s temi številkami med vodilnimi v svetu, saj da je uspešno ujela začetni zaostanek. Opozorila je sicer, da si je treba za prizadevanja nadaljevati. “Različica delta je zelo nevarna. Zato pozivam vse, ki imajo to priložnost, da se cepijo. Za njihovo lastno zdravje in za zaščito drugih,” je poudarila in zatrdila, da bo EU še naprej zagotavljala zadostne količine cepiva.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!