Slovenec, ki je projektiral Pelješki most: “To je velika stvar za Hrvaško”

Svet 24. Jul 202219:16 > 20:05 0 komentarjev
Pelješki most
PROFIMEDIA

Glavni in odgovorni projektant Pelješkega mostu Marjan Pipenbaher je za N1 Zagreb spregovoril o enem najpomembnejših gradbenih projektov na Hrvaškem, na katerem je sam delal 10 let.

“Lep občutek je, saj na projektu tega mosta delam že več kot 10 let. Vsa ta skrb vsa ta leta se je nehala in se spremenila v veliko veselje. Zelo sem zadovoljen, da je bil most zgrajen, da med gradnjo nihče ni umrl, nihče se ni poškodoval. Poleg tega, da je lep, bo tudi popolnoma združil Hrvaško,” je o Pelješkem mostu sporočil glavni projektant na projektu, slovenski gradbeni inženir Marjan Pipenbaher.

“Ta most je megastruktura, ne le zaradi velikosti in dolžine – dolg je 2,4 kilometra. Nahaja se na območju, kjer smo imele velike težave s temelji, to je potresno ogroženo območje južne Dalmacije, Črne gore in Albanije, kjer so potresi pogosti. Nahaja se na mestu, kjer so močne nevihte in vetrovi. Vse to je bilo treba upoštevati pri gradnji, kar smo rešili z inovativnim konceptom,” je ponazoril zahtevnost gradnje.

Pipenbaher je dejal, da se ta most uvršča med pet največjih in najzahtevnejših mostov v Evropi, zgrajenih od začetka tega stoletja. Vsi so visokotehnološki mostovi, dolgi več kot 2 kilometra. “Takšen most mora imeti svojo arhitekturo, dušo, in biti vpet v pokrajino. Na koncu se je pri teh mostovih izkazalo, da so temelji zelo pomembni in zahtevni. Osnova je bila precej kompleksna, Kitajci so to zelo dobro naredili in rešili veliko težav,” je dejal.

pipenbaher2
N1

Pipenbaher je zaključil: “Most vedno povezuje ljudi. Imeti mora neko dušo, Pelješki most ima svojo. Zelo lepo se vklopi v prostor, izgubi se v hribih, to je arhitekturno lepa konstrukcija, kar je najpomembneje. To je velika stvar za Hrvaško.”

Preberite daljši intervju s Slovencem, ki je povezal Hrvaško.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!