Pjongjang ostro nad odgovorne za neuspešno izstrelitev izvidniškega satelita

Svet 19. Jun 202311:48 0 komentarjev
Severnokorejski izvidniški satelit
REUTERS

Severnokorejska vladajoča Delavska stranka je ostro kritizirala uradnike, odgovorne za nedavno neuspešno izstrelitev izvidniškega satelita, ki je kmalu po izstrelitvi padel v morje. Centralni odbor stranke zahteva preiskavo, ob tem pa je ponovil obljubo, da bo Severna Koreja kmalu uspešno izstrelila svoj satelit, je poročala državna tiskovna agencija KCNA.

V poročilu z zasedanja centralnega odbora piše, da je Delavska stranka Koreje “ostro kritizirala uradnike, ki so neodgovorno vodili priprave na izstrelitev satelita” in zahtevala preiskavo tega neuspeha. Obljubila je tudi uspešno izstrelitev v bližnji prihodnosti.

Pjongjang je 31. maja v orbito poskušal poslati izvidniški satelit, vendar je raketa, ki je satelit nosila, kmalu po izstrelitvi padla v morje zahodno od Korejskega polotoka. Tam jo je našla južnokorejska vojska in pobrala del razbitin, s pomočjo katerih si želi pridobiti vpogled v raketni program severne sosede.

Izstrelitev so poleg Južne Koreje obsodile še ZDA in Japonska, saj je Severna Koreja s tem kršila resolucijo ZN, ki ji prepoveduje kakršnekoli preizkuse z uporabo tehnologije balističnih raket. Po navedbah strokovnjakov se namreč razvoj medcelinskih balističnih raket ter zmogljivosti za izstrelitev raket in satelitov v vesolje precej prekrivata, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Resolucije ZN Severni Koreji prepovedujejo preizkušanje balističnih raket vseh dosegov, ki so lahko opremljene tudi z jedrsko konico. Letos je sicer država izvedla že več raketnih preizkusov, vključno z aprilsko izstrelitvijo medcelinske balistične rakete na trdo gorivo. V odgovor je Južna Koreja okrepila obrambno sodelovanje z ZDA.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!