Plačala več kot 2.000 evrov za operacijo v Turčiji, končala na intenzivni negi

Svet 04. Nov 202309:41 2 komentarja
zdravnik
Fotografija je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Da bi shujšala, je Angležinja Louise Bradley na več kot 2.000 evrov drago operacijo želodca odpotovala v Turčijo. A kirurški poseg se je končal vse prej kot uspešno. Pristala je na oddelku za intenzivno nego, saj je operacija ogrozila njeno zdravje. Zdaj pa se bo morala do konca življenja prehranjevati s pomočjo cevke.

Angležinja Louise Bradley je 33-letna mati dveh otrok, ki se je v Turčijo odpravila na operacijo želodca, da bi shujšala. A kirurški poseg je v resnici ogrozil njeno zdravje in trajno zaznamoval življenje.

Ko ji je klinika na obali Egejskega morja ponudila termin za postopek zmanjšanja želodca, je bila presrečna. Na operacijo je namreč čakala kar štiri leta, zaradi prekomerne teže pa je zbolela za artritisom. Prepričana je bila, da je operacija želodca, za katero je plačala 2.000 funtov (okoli 2.300 evrov), najboljša možnost za njeno zdravje. A v resnici ga je močno ogrozila.

Operirana je bila 27. maja lani, kot trdi, pa ji je kirurg pojasnil, da je bila operacija uspešna in da lahko že takoj naslednji dan leti domov.

“Nisem se počutila dobro – nisem mogla niti zadrževati vode, vendar mi je kirurg rekel, da je to normalno in da se bom počutila bolje, ko se vrnem domov v Združeno kraljestvo,” je povedala.

“Med letom sem omedlela, na letališču v Manchestru me je pričakalo reševalno vozilo, zdravstvena ekipa pa me je odpeljala na oddelek za intenzivno nego v bolnišnici Witenshaw. Nato so me premestili na oddelek za uravnavanje telesne teže v bolnišnici Salford Royal. Tam so mi povedali, da sem že četrta oseba, ki je bila operirana v Turčiji in so jo tisti dan morali sprejeti,” je dejala.

zdravnik
Foto: PROFIMEDIA

33-letnica trdi, da je pregled v bolnišnici Salford Royal razkril, da je turški kirurg namesto 75 odstotkov odstranil kar 92 odstotkov njenega želodca. Še več: turška kirurška ekipa naj bi ji prerezala oziroma poškodovala tudi požiralnik. Požirati brez pomoči ne more več, zato je njena edina možnost, da se prehranjuje s pomočjo cevke.

“Ko sem imela preveč kilogramov, sem bila bolj zdrava kot sem zdaj. Ves čas sem v bolnišnici,” je dejala. Da bi druge opozorila na tveganja, ki jih lahko prinesejo kirurški posegi v Turčiji, je odprla svoj TikTok račun. Prav zaradi objav na tem družbenem omrežju, ki so promovirale kirurške postopke v Turčiji, se je namreč tudi sama odločila za operacijo.

Dejala je, da se boji, da ne bo zadnja, ki se je znašla v nevarnosti zaradi tako imenovanega zdravstvenega turizma v Turčiji.

Tudi ministrstvo za zunanje zadeve Združenega kraljestva je sicer izdalo opozorilo pred tovrstnimi posegi, potem ko je od januarja 2019 pa do danes po zdravstvenih posegih umrlo najmanj 24 britanskih državljanov.

“Industrija lepotne kirurgije, medicinskega in zobozdravstvenega turizma je skoraj v celoti neregulirana in to predstavlja potencialna zdravstvena tveganja,” so opozorili.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje