Plagiatorska afera in burne polemike: predsednica Harvarda odstopila

Svet 02. Jan 202421:21 0 komentarjev
Claudine Gay
Claudine Gay (Foto: PROFIMEDIA)

Predsednica Harvarda Claudine Gay je napovedala, da bo sredi burnih polemik na univerzi odstopila. Kot prva temnopolta predsednica ter druga ženska na tem mestu je odstopila po pol leta predsedovanja.

“S težkim srcem, a z globoko ljubeznijo do Harvarda sporočam, da bom odstopila s položaja predsednice,” je Claudine Gay zapisala v pismu harvardski skupnosti. “Po posvetovanju s člani korporacije je postalo jasno, da je v najboljšem interesu Harvarda, da odstopim, da bo naša skupnost v tem trenutku izrednega izziva lahko krmarila s poudarkom na instituciji in ne na posamezniku.”

Gay ni povedala, kdaj namerava uradno odstopiti, vendar je dodala, da situacijo “težko opiše z besedami”. “Ob vsem tem je zaskrbljujoče, da je bila na mojo zavezanost boju proti sovraštvu in zoper znanstveno okorelost vržena senca dvoma – gre za dve temeljni vrednosti, ki predstavljata tudi osnovo mene same – ter strašljivo, da sem bila izpostavljena osebnim napadom in grožnjam, ki jih je spodbujalo rasno sovraštvo,” je zapisala Gay.

Odstopila je po šestih mesecih predsedovanja. Kot prva temnopolta predsednica v skoraj 400-letni zgodovini Harvarda in druga ženska je Gay priznala, kako kratek je bil njen mandat.

“Ko se bodo spominjali mojega kratkega predsednikovanja, upam, da bo videti kot trenutek, ko smo se ponovno zavedali, kako pomembno je, da si prizadevamo najti skupno človeškost in da ne dovolimo, da bi zamerljivost in prepirljivost spodkopavali pomemben proces izobraževanja,” je še zapisala predsednica v odstopu.

Po kampusu harvardske univerze se je vozil kamion z napisom, ki je opozarjal na plagiatorsko afero Claudine Gay (Foto: PROFIMEDIA)

K odstopu je delno pripomogel njen nastop na kongresnem zaslišanju prejšnji mesec, po katerem so ji očitali, da se je izogibala neposrednim odgovorom o politikah in postopkih v boju zoper ustrahovanje in nadlegovanje judovskih učencev. Poleg tega je Gay že dlje časa vpletena v plagiatorski škandal.

Alan M. Garber, ki trenutno opravlja funkcijo prorektorja in glavnega akademskega direktorja na Harvardu, bo prevzel funkcijo začasnega predsednika, dokler šola ne najde novega vodje, je v torek v pismu sporočila korporacija Harvard.

Sporočili so še, da se bo iskanje novega predsednika “začelo v doglednem času”, vendar natančnega časovnega okvirja niso navedli.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!