Plavajoče mesto: “To je novo upanje za državljane”

Magazin 27. Jun 202210:12 1 komentar

Na otoških Maldivih, ki ležijo v Indijskem oceanu in so med najranljivejšimi državami, ko gre za nevarnost naraščanja morske gladine, gradijo plavajoče mesto. Do leta 2027 nameravajo zgraditi pet tisoč hišk za 20 tisoč ljudi. Mesto pa na videz spominja na možgane.

Zaradi naraščajoče gladine morja je na Maldivih izginilo že marsikatero mesto, zato se oblasti na vse pretege trudijo, da bi preprečile najhujše. Tako se je rodila ideja, ki so jo zasnovali nizozemski arhitekti, o plavajočem mestu.

Slednje je locirano deset minut vožnje z ladjo od maldivijske prestolnice Male, v mestu bo do leta 2027 zraslo več kot pet tisoč plavajočih hišk za približno 20 tisoč prebivalcev.

V mestu, ki spominja na možgane, bodo tudi restavracije, trgovine, šole. Med njimi pa bodo speljani kanali, prve enote bodo predstavljene ta mesec, mesto pa naj bi začeli naseljevati v začetku leta 2024, končano pa naj bi bilo do leta 2027, piše ameriški CNN.

Projekt, pri katerem sodelujeta nepremičninski razvijalec Dutch Docklands in maldivijska vlada, ni zamišljen kot divji eksperiment ali futuristična vizija, ampak kot praktična rešitev za kruto realnost dvigovanja morske gladine. “To je novo upanje za državljane. Dokazali bomo, da lahko na vodni gladini postavimo varne domove po ugodni ceni. Iz podnebnih beguncev bodo postali podnebni inovatorji,” je za CNN povedal arhitekt mesta Koen Olthuis. 

maldivi, plavajoče mesto maldivi, plavajoče mesto
maldivesfloatingcity.com
maldivi, plavajoče mesto maldivi, plavajoče mesto
maldivesfloatingcity.com
maldivi, plavajoče mesto maldivi, plavajoče mesto
maldivesfloatingcity.com
Maldivi, plavajoče mesto Maldivi, plavajoče mesto
maldivesfloatingcity.com

Hiše in druge zgradbe, ki bodo tvorile novo mesto, zgradijo v za to prilagojeni ladjedelnici. Vse zgradbe potem z ladjami odvlečejo do mesta, kjer raste novo mesto, ter jih pritrdijo na dno morja s posebnimi teleskopskimi jeklenimi “hoduljami”. Te zgradbam omogočajo, da kljubujejo valovom in se le rahlo zibljejo z morjem. “Pri načrtovanju mesta smo upoštevali najstrožje standarde glede zaščite okolja. Eden izmed zelo pomembnih ciljev gradnje je spodbujanje rasti koral,” je poudaril Olthuis.

Mesto bo samozadostno

Mesto bo tudi samozadostno, navaja CNN. Elektriko bo poganjalo sonce, vse odpadke bodo reciklirali in jih ponovno uporabili, kanalizacijske vode pa bodo uporabljali za gnojilo, prav tako v mestu “upanja” ne bo klimatskih naprav, ampak bodo iz morja črpali vodo, ki bo ohlajala stanovanja.

Maldivi so ena od držav na svetu, ki so najbolj izpostavljene podnebnim spremembam. Osemdeset odstotkov državnega ozemlja je manj kot meter nad morsko gladino, in ker naj bi se gladina do konca stoletja dvignila do enega metra, bi lahko bila skoraj celotna država potopljena. Na Maldivih sicer živi pol milijona ljudi, Svetovna banka pa je že pred leti opozorila, da bodo otoki do leta 2100 izginili – verjetno se bo to zaradi hitrega dviga gladine zgodilo še prej.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje