Plenković ob razglasitvi prepričljive zmage takoj udaril po Milanoviću, ta molči

Svet 18. Apr 202402:19 0 komentarjev
Andrej Plenković
Foto: PROFIMEDIA

Predsednik HDZ in dosedanji premier Andrej Plenković je krepko po polnoči razglasil prepričljivo zmago na hrvaških parlamentarnih volitvah in napovedal, da bodo že zjutraj začeli sestavljati novo parlamentarno večino in s tem tretjo vlado pod njegovim vodstvom. Ob tem je tudi takoj obračunal s predsednikom republike Zoranom Milanovićem, ki je želel postati premier iz vrst SDP, a je ta na drugem mestu precej zaostala. Kaj je Plenković še povedal v govoru pred množico navdušenih privržencev vladajoče stranke?

Ob bučnem aplavzu, preštevilnih stiskih rok in pesmi iz filma Rocky 3 – Eye of the tiger (Survivor) – je v štab HDZ okoli pol enih ponoči prispel veliki zmagovalec parlamentarnih volitev, šef stranke in hrvaške vlade Andrej Plenković.

Takrat mu je po delnih izidih in veliki večini preštetih glasovnic kazalo na 60 poslanskih mandatov v 151-članskem parlamentu (saboru). Največji nasprotniki, hrvaški socialni demokrati (SDP), so z levosredinskimi zavezniki upali še na kakšnega več, a so bili po zaprtju volišč večino časa na 42 mandatih. Njihov kandidat za premierja, sedanji predsednik republike Zoran Milanović, se do trenutka, ko se je Plenković z najožjimi sodelavci povzpel na oder, še ni oglasil.

Andrej Plenković
Foto: PROFIMEDIA

“Rad bi se zahvalil vsem državljanom, ki so sodelovali na volitvah, ki so potekale na ta bizaren dan – zahvaljujoč Milanoviću,” se je ob največjega političnega nasprotnika takoj obregnil zmagovalec volitev – te so prvič potekale v sredo.

Plenković je nato razglasil prepričljivo zmago HDZ in požel vnovičen glasen aplavz. “Tretjič smo šli po zaupanje naroda v zahtevnih okoliščinah in vodili kampanjo, ki je potekala ob flagrantnem kršenju ustave,” je dejal in nadaljeval obračun z opozicijo, zatem pa napovedal, da bodo že zjutraj začeli sestavljanje nove parlamentarne večine in formiranje tretje vlade.

“Namesto da bi čestitali, nadaljujejo s sovražnim govorom,” je sporočil SDP, ki da je čas v opoziciji izkoristila “katastrofalno”. Obljubil je ohranjanje stabilnosti v zahtevnih časih ter zavzemanje za interese hrvaške države in gospodarstva. “To pa je takojšnje formiranje večine, sabora in nove vlade,” je ponovil.

Pozneje je v izjavi za medije novinarjem odgovoril, da nekateri pogovori že potekajo, a da bodo več o tem, kdo so njihovi potencialni koalicijski partnerji, povedali “jutri”.

Seja Glavnega odbora SDP v Zagrebu
Peđa Grbin in Zoran Milanović (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL/BOBO)

Predsednik SDP Peđa Grbin je medtem v govoru sicer nezadovoljen z rezultati dejal, da prav tako naslednji dan začenjajo pogovore “s tistimi, ki so do včeraj govorili, da s HDZ ne gredo in da ne želijo več skorumpirane in pokvarjene Hrvaške”.

Glede na predvolilne izjave namreč sestavljanje nove koalicije ne bo prav preprosto, nekateri tako že omenjajo možnost manjšinske vlade ali celo predčasnih volitev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!