Plenković pričakuje Milanovićevo opravičilo

Svet 07. Jul 202313:52 1 komentar
zoran milanović in andrej plenković
PROFIMEDIA

Hrvaški premier Andrej Plenković je zavrnil očitke o kršenju ustave in poskusu vladajoče HDZ, da prevzame nadzor nad institucijami. Tega ga je v sporu glede imenovanja novega direktorja hrvaške vojaške varnostno-obveščevalne službe (VSOA) v četrtek obtožil hrvaški predsednik Zoran Milanović.

“Namesto opravičil smo včeraj poslušali lažne teze o kršenju ustave in poskusu HDZ, da zasužnji institucije,” je danes izjavil hrvaški premier Andrej Plenković.

Poudaril je, da je od hrvaškega predsednika Zorana Milanovića namesto lažnih tez pričakoval opravičilo zaradi vsega, kar je izgovoril na račun vlade in njenih članov, HDZ, ministrov, njega, članov družin nekaterih akterjev. Obenem je poudaril, da je opravičilo tudi pogoj za nadaljnje pogovore z njim.

Milanović je Plenkovića v četrtek v izrednem televizijskem nagovoru obtožil političnega napada na ustavo. Po njegovih besedah namreč hrvaška vlada pripravlja protiustavno rešitev, po kateri bi začasnega vodjo hrvaške vojaške varnostno-obveščevalne službe (VSOA) imenoval in razreševal minister za obrambo, saj bi to agencijo prenesli pod neposredno upravljanje obrambnega ministrstva.

Novega direktorja VSOA morata po veljavni hrvaški zakonodaji imenovati predsednik republike in predsednik vlade na predlog obrambnega ministra. Trenutni direktor VSOA Ivica Kinder je konec lanskega leta odstopil s položaja zaradi finančnih malverzacij, mandat pa se mu bo iztekel 10. julija.

Obrambni minister Mario Banožić je za njegovega naslednika predlagal generala Mija Validžića, vendar Milanović ne želi podpisati njegovega imenovanja.

Zaplet je v četrtek komentiral tudi nekdanji hrvaški predsednik Ivo Josipović. Po pisanju hrvaškega časnika Večernji list je dejal, da preprosto ne more verjeti, da bi se vlada odločila za potezo, ki bi tako drastično kršila ustavo. Poudaril je, da se direktorja VSOA brez izjeme imenuje ob soglasju predsednika države in premierja.

“Lahko upam, da vlada vendarle nima namena spraviti skozi sabor neustavne in sistemsko nevarne rešitve za našo demokracijo in da bo ustavno sodišče, če se to vseeno zgodi, našlo moč, da jo razveljavi,” je dodal.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje