Plenkoviću uspelo: sklenjen dogovor za sestavo nove hrvaške vlade

Svet 08. Maj 202414:10 > 19:32 1 komentar
Andrej Plenković, HDZ, Hrvaška, volitve
Foto: PROFIMEDIA

Predsednik hrvaške vlade in stranke HDZ Andrej Plenković si je z dogovorom z desnim Domovinskim gibanjem (DP) ter podporo dela predstavnikov manjšin zagotovil potrebnih 76 poslanskih podpisov za sestavo vlade.

Predsednik hrvaške vlade in zmagovalne stranke na aprilskih parlamentarnih volitvah HDZ Andrej Plenković je danes dosegel dogovor z desnim Domovinskim gibanjem (DP) o oblikovanju nove parlamentarne večine. Podporo mu je že v torek obljubil tudi del predstavnikov manjšin, s čimer si je zagotovil potrebnih 76 poslanskih podpisov za sestavo vlade.

Desnosredinska HDZ je na volitvah dobila 61 poslanskih mandatov, DP bo v novem sklicu 151-članskega sabora imel 13 poslancev, manjšine pa skupno osem. Pogajalski skupini HDZ in DP sta na današnjem sestanku dosegli dogovor o oblikovanju nove parlamentarne večine, pa tudi o sestavi prihodnje vlade, je sporočil tiskovni predstavnik vlade Marko Milić.

Napovedal je, da bodo predlog doseženega dogovora skupaj s porazdelitvijo resorjev bodoče vlade danes predstavili organom stranke, nato pa bodo javnost seznanili o vseh podrobnostih.

Temu bo po besedah Milića sledilo zbiranje poslanskih podpisov, da Plenković prejme mandat za sestavo prihodnje vlade HDZ, DP in partnerjev.

Plenković: Nova vlada bo imela več ministrstev kot doslej

Plenković je danes v izjavi za medije dejal, da bo nova vlada imela več ministrstev kot doslej. O imenih novih ministrov po njegovih besedah še niso govorili.

Pojasnil je, da bo novo ministrstvo za demografijo, ki bo pripadlo DP. Pri tem je dodal, da je demografija ključno vprašanje, zato je Hrvaška prva na ravni Evropske unije, ki uvaja takšno ministrstvo.

Druga dva resorja, ki bosta pripadla DP, bosta ministrstvo za kmetijstvo ter ministrstvo za gospodarstvo in trajnostni razvoj. Slednje bodo razdelili na dva dela, vodenje enega od njiju pa bo prevzel kandidat DP.

Podpora tudi dela predstavnikov manjšin

Predstavnik češke in slovaške narodne manjšine Vladimir Bilek je medtem že v torek sporočil, da bo Plenkovića za mandatarja podprl del predstavnikov manjšin. Dodal je, da med njimi ne bo treh predstavnikov osrednje stranke srbske manjšine, Samostojne demokratske srbske stranke (SDSS). Da SDSS ni del vladajoče koalicije, je bila na pogajanjih s HDZ namreč ena od glavnih zahtev DP.

Bilek je v torek še poudaril, da bodo predstavniki manjšin v saboru kljub temu ostali enotni. Vseh osem jih bo za predsednika sabora podprlo Gordana Jandrokovića, ki je bil predsednik sabora tudi v prejšnjem sklicu sabora.

Poleg HDZ, DP in predstavnikov manjšin so se v sabor med drugim uvrstili še levosredinska SDP z 42 poslanci, konservativni Most z 11 in levo-zeleni Zmoremo! z desetimi. Petodstotni parlamentarni prag so prestopili še Istrski demokratski zbor (IDS) in Neodvisna platforma Sever (NPS) predsednika medžimurske županije Matije Posavca s po dvema poslanskima mandatoma ter Fokus z enim.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje