Po 26 letih samote umrl še zadnji predstavnik staroselskega plemena

Svet 29. Avg 202217:36
mož iz luknje, staroselec, brazilija
PROFIMEDIA

Pred dnevi je v Braziliji umrl staroselec, ki je v samoti živel 26 let. Od leta 1995 je namreč bil edini predstavnik svojega plemena.

V Braziliji je pred dnevi umrl še zadnji predstavnik domorodnega plemena, ki je sam v izolaciji živel kar 26 let. Kot poroča BBC, so njegovo truplo našli 23. avgusta v bližini njegove slamnate koče. Moški je bil zadnji predstavnik staroselskega plemena, ki je živela na avtohtonem območju Tanaru v zvezni državi Rondonia, ki leži na meji med Brazilijo in Bolivijo.

Moški je od leta 1995, ko je bilo ubitih ostalih šest predstavnikov plemena, edini član tega plemena, čigar ime ni znano. Več domorodcev iz tega plemena so v sedemdesetih letih pobili kmetje, ki so želeli razširiti svojo zemljo. V skladu z brazilsko ustavo imajo namreč domorodci pravico do svoje tradicionalne zemlje, zato so jih tisti, ki so se je želeli polastiti, ubili.

Kot poroča BBC, so ga poimenovali Mož iz luknje, saj je v tla kopal globoke luknje, ki so mu služile kot pasti za živali in skrivališča. Njegovo uradno ime ni znano. Mož iz luknje naj bi bil star približno 60 let in je umrl naravne smrti, saj lokalne oblasti na njegovem ozemlju niso našle nobenih znakov vdorov. Policija bo vseeno izvedla obdukcijsko preiskavo.

PROFIMEDIA

Moža iz luknje so zaradi njegove varnosti od leta 1996 nadzorovali agenti brazilske Agencije za domorodne zadeve (Funai). Leta 2018 je članom te agencije uspelo posneti moškega med naključnim srečanjem v džungli. Na posnetku je videti, kako seka v drevo z orodjem, podobnim sekiri. Od takrat ga nihče več ni videl, agenti Funai pa so na območju naleteli na njegove slamnate koče in globoke luknje. Predmeti, ki so jih našli v njegovih kočah, kažejo, da je sadil koruzo in manioko ter sadje.

Po poročanju BBC v Braziliji živi približno 240 domorodnih plemen, številna pa so ogrožena, saj nezakoniti rudarji, sekači in kmetje posegajo v njihova ozemlja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.