Po francoskih mestih nov val protestov proti pokojninski reformi

Svet 06. Jun 202316:19 0 komentarjev
Protesti v Franciji
REUTERS/Stephane Mahe

Na ulicah francoskih mest se ponovno zbirajo protestniki, ki nasprotujejo pokojninski reformi in dvigu upokojitvene starosti. Po vsej državi je načrtovanih okoli 250 demonstracij, oblasti pa skupno pričakujejo okoli pol milijona ljudi. Nanje je pripravljena tudi policija, ki pričakuje tudi morebitne izgrede.

V Franciji znova potekajo protesti proti kontroverzni pokojninski reformi, ki jo je predlagala vlada predsednika Emmanuela Macrona. Na demonstracijah po vsej državi, h katerim so pozvali sindikati, pričakujejo na sto tisoče ljudi.

Po vsej državi je načrtovanih okoli 250 demonstracij in shodov proti pokojninski reformi, s katero se upokojitvena starost dviguje z 62 na 64 let.

Oblasti pričakujejo, da se bo na že 14. dan protestov proti sporni reformi na ulice po vsej Franciji podalo med 400.000 in 600.000 ljudi. To je sicer manj kot polovica ljudi v času najmnožičnejših demonstracij v marcu, ko je policija naštela okoli 1,3 milijona udeležencev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“To bo še en velik dan v zgodovini sindikalnega gibanja,” je za televizijo BFM danes povedala nova voditeljica sindikata CGT Sophie Binet. “Po šestih mesecih so sindikati še vedno enotni in raven jeze, frustracije in motivacije je visoka,” je zatrdila.

Protesti v Franciji
REUTERS/Stephane Mahe

Varnostne sile so v visoki pripravljenosti zaradi morebitnih izgredov radikalnih anarhističnih skupin, ki se pogosto pomešajo med udeležence demonstracij, da bi se spopadle s policijo in uničevale lastnino. Skupno je danes vpoklicanih 11.000 policistov, poroča AFP.

Oblasti v nasprotju z marcem in aprilom, ko so se zaradi stavke smetarjev na pariških ulicah kopičile smeti in je bila večina regionalnih vlakov odpovedanih, pričakujejo le manjše motnje v prometu ali javnih storitvah. Na pariškem letališču Orly je bila odpovedana približno tretjina letov.

Pokojninsko reformo je francoska vlada marca sprejela mimo parlamenta. Predsednik Macron je ustrezen zakon aprila tudi podpisal, a sindikati in del opozicije nadaljujejo s pozivi k protestom, da bi preprečili začetek njenega izvajanja 1. septembra.

Nasprotniki reforme svoje upe sedaj polagajo v poskus opozicije v parlamentu, ki bo v četrtek s svojim predlogom zakona, s katerim naj bi spremenila dvig upokojitvene starosti, še zadnjič skušala zaustaviti uveljavitev reforme.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!