Po hroščih mokarjih in kobilicah za hrano v EU dovoljeni še črički

Svet 27. Feb 202206:00 > 06:26 1 komentar
Praženi črički
Reuters

Žuželke številnim predstavljajo pomemben del vsakodnevne prehrane, sedaj pa postopoma vstopajo tudi na krožnike po državah Evropske unije. Evropska komisija je namreč prižgala zeleno luč prehrani s črički, ki se s tem pridružujejo že dovoljenim ličinkam hrošča mokarja in kobilicam.

Črički so že tretja žuželka, ki je dobila dovoljenje za uporabo v prehrani. Julija lani so na seznam varne in dovoljene hrane v Evropski uniji uvrstili ličinke hrošča mokarja, novembra pa kobilice.

Države članice so dovoljenje potrdile 8. decembra lani. Po strogi oceni je Evropska agencija za varnost hrane zaključila, da je uživanje čričkov varno. Črički bodo na tržišču na voljo celi, zamrznjeni, posušeni in zmleti v prah. Izdelki, ki bodo vsebovali čričke, bodo ustrezno označeni, da se preprečijo morebitne alergijske reakcije.

Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) opredeljuje žuželke kot hranljiv in zdrav vir hrane. Vsebujejo veliko maščob, beljakovin, vitaminov, vlaknin in mineralov. Predstavljajo pomemben del vsakodnevne prehrane za sto milijonov ljudi po vsem svetu. Strategija »od vil do vilic« opredeljuje žuželke kot vir alternativnih beljakovin, ki lahko podprejo prehod držav Evropske unije na bolj trajnosten prehranski sistem, so sporočili iz komisije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje