Po izbruhu kolere Zambiji prvi paket cepiv, doslej je umrlo več kot 100 ljudi

Svet 15. Jan 202422:26 0 komentarjev
Zambija, kolera
Foto: PROFIMEDIA

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je po izbruhu kolere Zambiji poslala prvi paket cepiv. Doslej je umrlo več kot sto ljudi.

Zambija je danes prejela prvi paket več kot milijon odmerkov oralnega cepiva proti koleri, ki ga je državi poslala Svetovna zdravstvena organizacija (WHO).

V državi se že od oktobra borijo proti izbruhu bolezni, ki povzroči hudo obliko diareje. Doslej je umrlo več sto ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Zambiji je zaradi kolere od oktobra umrlo najmanj 374 ljudi, zbolelo pa jih je okoli 9600.

Zambijska ministrica za zdravje Sylvia Masebo je posvarila, da izbruh še naprej ogroža javno zdravje v državi. Kot je dodala, so zaenkrat prejeli 1,4 milijona od 1,7 milijona odmerkov cepiv, ki jih je potrdil WHO. Sprva bodo cepili osebe na bolj ogroženih krajih v bližini prestolnice Lusaka, ki velja za središče izbruha.

Za zagotovitev zaščite pred kolero mora odrasla oseba prejeti dva odmerka cepiva, majhni otroci pa tri.

WHO in globalno zavezništvo za cepiva Gavi upata, da bosta omejila število primerov kolere v svetu za 90 odstotkov do leta 2030 predvsem na račun cepilne kampanje in okrepitve higiene. Vendar cepiv primanjkuje, izbruhi, kot je trenutno v Zambiji, pa ogrožajo doseg tega cilja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!